Ovo je najstarija beba na svetu stara 3,3 miliona godina
Foto: Youtube

Ovo je najstarija beba na svetu stara 3,3 miliona godina

Planeta -
Najstariji skelet malog deteta, čovekovog pretka pronašao je etiopski arheolog Zeraj Alemseged. U pitanju je, u trenutku smrti, tri godine stara devojčica vrste Australopithecus Afarensis. Sam fosil je star oko 3,3 miliona godina

Najstariji dobro očuvan skelet malog deteta čovekovog pretka pronašao je etiopski arheolog Zeraj Alemseged, u brdovitom regionu Etopije po imenu Dika. Zbog izuzetne vrednosti i retkosti ovog nalaza, svetu ga je prezentirao tek nakon više godina, pošto je praktično zrnce po zrnce uklanjao pesak i kamen peščar u kom su fosilni ostaci bili zarobljeni i sačuvani.

U pitanju je, u trenutku smrti, tri godine stara devojčica vrste Australopithecus Afarensis, koja se smatra nesumnjivim čovekovim pretkom. Sam fosil je star oko 3,3 miliona godina. Pored mlečnih zubića, koj neobitno svedoče o uzrastu, na lobanji je jasno učljiva izbočena vilica, karakteristična za čovekove pretke, ali sa malim očnjacima, kao i visoko i ravno, nepobitno već ljudsko čelo. Primetno ljudski je i donji deo tela, koji svedoči o uspravnom hodu, dok gornji deo, s dugim rukama, ukazuje na još uvek sačuvanu sposobnost spretnog veranja po drveću.

Pošto je pronađena na istom području gde i najpoznatiiji fosil Australopitekusa, ženska jedinka nazvana “Lusi”, fosil deteta je najpre dobio nadimak “Lusina beba”, ali Alamseged ga je prilikom prezentiranja javnosti nazvao “Selam”, zbog njegovog afričkog porekla. Alemseged, koji je direktor odeljenja za antropologiju na Kalifornijskoj akademiji nauka, ovim otkrićem je postao jedan od heroja savremene nauke.

Kada je svetskoj javnosti prezentirao Selam (2006, punih 6 godina nakon otkrića), bio je, kako tvrdi, srećan, ponosan i uzbuđen kao majka koja svetu prvi put pokazuje svoju bebu – s tom razlikom što beba nije pripadala njemu, već celom čovečanstvu i njegovoj istoriji.

http://www.youtube.com/watch?v=jCQXQ5ZgA1k

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track