POTRAGA ZA NESTALIM SRBIMA: Ekshumacija grobnice u Sarajevu!
Foto: Reuters

POTRAGA ZA NESTALIM SRBIMA: Ekshumacija grobnice u Sarajevu!

Planeta -
Pronađeni su delovi ljudskih kostiju - rekla je portparolka Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić

Ekshumacija na lokalitetu Bulevar Meše Selimovića, na području sarajevske opštine Novi grad, počela je danas."Pronađeni su delovi ljudskih kostiju", rekla je portparolka Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.Po njenim rečima, na istom lokalitetu u novembru prošle godine pronađene su sitne kosti za koje je takođe utvrđeno da su delovi ljudskog skeleta.Pretraga ovog lokaliteta se vrši mašinski, a biće nastavljena i u narednim danima.Po naredbi Suda BiH ekshumacijom rukovodi Tužilaštvo BiH.

Podsetimo, Udruženje porodica nestalih Sarajevsko-romanijske regije prošle godine zatražilo je hitan nastavak ekshumacije na Alipašinom polju u Sarajevu. Članovi Udruženja smatraju da ovaj lokalitet treba po potrebi i proširiti, pošto je zemljište na lokaciji “uznemiravano”, a skeletni ostaci izlomljeni i razbacani na raznim dubinama.

Udruženje je uputilo protestno pismo vršiocu dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Jadranki Lokmić-Misirači zbog sprečavanja i prekidanja ekshumacije.

"Zahtevamo hitno pokretanje zakonske procedure odgovornosti i sankcionisanja predstavnika Tužilaštva na ekshumaciji Eldara Jahića i postupajućeg tužioca Vesne Budimir koji su sprečili nastavak ekshumacije i tako diskriminisali i povredili dostojanstvo i osećaje srpskih žrtava rata, kao i svih koji traže svoje nestale", izjavio je predsednik Udruženja Milan Mandić.

Udruženje zahteva da se Instititu za nestale BiH u najkraćem roku dostave sve informacije o mogućim lokacijama grobnica Srba u Sarajevu, koji su zverski mučeni i ubijani u tom gradu.

"Ukoliko se ne udovolji zahtevima porodica Udruženja, organizovaćemo dolazak u Sarajevo na stotine članova porodica i prijatelja nestalih sarajevskih Srba i, ako treba, po celom gradu prekopaćemo vlastitim rukama dok ne pronađemo svoje ubijene i nestale", poručio je Mandić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track