STRAVIČNO: Zbog ujeda komarca završila u kolicima
Foto: Ap

STRAVIČNO: Zbog ujeda komarca završila u kolicima

Planeta -
Nataša Porter je bila u Australiji na odmoru a onda je zbog jednog ujeda komarca razvila takozvani Gijen-Bareov sindrom koji tera ljudsko telo da napada sopstveni nervni sistem

VELIKA BRITANIJA - Nataša Porter bila je tri nedelje paralizovana od vrata na dole, a četiri meseca je provela u kolicima zbog jednog jedinog ujeda komarca.

Nataša je bila u Australiji na dvonedeljnom odmoru a onda je zbog jednog ujeda komarca razvila takozvani Gijen-Bareov sindrom koji tera ljudsko telo da napada sopstveni nervni sistem. Posle samo četiri dana od ujeda komarca Nataša je jedva mogla da hoda.

Doktori su joj rekli da bi ova paraliza bukvalno mogla da joj zaustavi dijafragmu zbog čega bi mogla da umre. Nataša je bila potpuno bespomoćna. Mogla je samo da posmatra kako gubi kontrolu nad celim telom. Nije mogla da se pomera od vrata na dole.

"Kad god je trebalo da zaspim, razmišljala sam o tome kako može da mi se desi i da se ne probudim. U glavi mi je bilo samo da imam 23 godine i da ne želim da umrem", ispričala je Nataša Porter.

Ona je rekla da, kada su joj saopštili dijagnozu, nije znala kako da javi roditeljima.

"Nisam znala kako da im kažem da postoji šansa da umrem u roku od nekoliko sati", rekla je Nataša.

Šta tačno izaziva Gijen-Bareov sindrom još nije utvrđeno, ali oko 60 odsto svih obolelih je razvilo ovaj sindrom kada je bakterija ili virus ušao u telo i naterao imuni napada nervni sistem. To prouzrokuje da nervni sistem jednostavno prestane da funkcioniše.

Na svu sreću Nataša je uspela da se oporavi i izleči od ovog sindroma.

"Kada sam prvi put uspela da se pomerim na samo 5 sekundi, sećam se da sam vrištala od sreće i da su mi svi aplaudirali", rekla je Nataša Porter.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track