CENZOR VOJSKE IZRAELA: I ja imam slike u gaćicama!
Foto: Facebook

Pokaži ih

CENZOR VOJSKE IZRAELA: I ja imam slike u gaćicama!

Planeta -
Ja ću vam reći tajnu takođe imam takve fotografije, ali su one zaključane u jednom albumu u mom magacinu, kaže bivša vojna cenzorka Rahel Dolev

TEL AVIV - Nakon što su ovih dana širom sveta objavljene fotografije izraelskih devojaka na odsluženju vojnog roka u donjem vešu i sa puškama, bivša vojna cenzorka Rahel Dolev priznala je danas da i ona ima takve fotografije, ali u albumu.

"Imam slične fotografije iz vremena vojne obuke", kazala je pukovnik u rezervi, bivši glavni vojni cenzor Dolev. Od prošlog vikenda su fotografije sa Fejsbuka na kojima devojke na odsluženju vojnog roka poziraju u donjem vešu objavljene u dva navrata i izazavale buru reagovanja ne samo u Izraelu.

U intervjuu za Kanal 10 izraelske televizije Dolev je izjavila da ne misli da su ljudi bili šokirani."Omladina služi (vojsku) od 18 ( godina) i to je ono što osamnaestogodišnjaci širom sveta rade. I ja ću vam reći tajnu takođe imam takve fotografije, ali su one zaključane u jednom albumu u mom magacinu. Ali sada se sve objavljuje na Fejsbuku i sve je otvoreno", kazala je ona.

Dolev je istakla da zvanično IDF ( izraelska odbrambena armija) mora da naglasi da su te fotografije kontradiktorne etičkom kodu, ali da s druge strane vojnicima daje ljudsko lice. IDF ima moral i obavlja svoju dužnost, ali vojnici na punktovima, u kampovima, bazama i šatorima dolaze sa drugog mesta, oni tek prolaze kroz obuku, oni još nisu vojnici već regruti.

Fotografije su privukle veliku pažnju stranih medija i dobile dubiozan naziv Gaza strip, po engleskom imenu palestinskog pojasa Gaze. Dolev je takođe kritikovala način kako su devojke predstavljene u medijima i u javnim diskusijama, istakavši da se mediji bave ženama samo kao žrtvama silovanja ili seksi objektima za fotrografisanje, ali kada se diskutuje o ratu i bezbednosti one se ne pozivaju.

Žene nisu deo sveopšteg izraelskog diskursa i sada postoji opasnast da takve fotografije promovišu veće isključivanje devojaka iz armije, zaključila je bivši vojni cenzor. Devojke u Izraelu inače služe armiju dve, a mladići tri godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track