Ruska mornarica od sada stalno u Mediteranu
Foto: Routers

Formacija od 16 brodova

Ruska mornarica od sada stalno u Mediteranu

Planeta -
Mediteran je strateški značajan region, u kojem mi imamo interese vezane sa obezbeđivanje ruske nacionalne bezbednosti, rekao predsednik Rusije

MOSKVA - Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da će Rusija stalno imati jednu mornaričku diviziju u Sredozemnom moru, kako bi štitila svoje interese."Mediteran je strateški značajan region, u kojem mi imamo interese vezane sa obezbeđivanje ruske nacionalne bezbednosti", rekao je Putin na sastanku s predstavnicima ruske armije.

General Valerij Gerasimov je rekao da je ruska pomorska divizija trenutno razmeštena u Mediteranu i da se sastoji od 16 brodova, preneo je AP. Ministarstvo odbrane je saopštilo da će ih regularno rotirati kako bi Rusija u toj oblasti bila stalno prisutna sa oko 12-tak ratnih brodova.

Rusija ima pomorsku bazu u sirijskom gradu Tartusu i ona je jedina takve vrste koja se nalazi izvan prostora nekašnjeg Sovjetskog Saveza. Ruski brodovi redovno posećuju Sredozemno more, u znak podrške sirijskom predsedniku Bašaru Asadu, navela je američka novinska agencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja