VODOSTAJ RASTE: Dunav preti Nemačkoj i Slovačkoj
Foto: Beta Ap

VODOSTAJ RASTE: Dunav preti Nemačkoj i Slovačkoj

Planeta -
Bratislava sa strepnjom danas iščekuje da li će poplavni talas na Dunavu koji je stigao iz Austrije, savladati novi slovački sistem mobilnih barijere i nasipa koji brane grad od poplava

Bratislava sa strepnjom danas iščekuje da li će poplavni talas na Dunavu koji je stigao iz Austrije, savladati novi slovački sistem mobilnih barijere i nasipa koji brane grad od poplava. Dunav je jutros već prešao vodostaj iz poslednjih katastrofalnih poplava 2002. godine i dostigao 10,02 metra.

Vatrogasci sum uz pomoć vojnika, sinoć i noćas povisili mobilne barijere pošto je vodostaj tokom noći porastao za 20 centimetara. Po procenama hidrometeorologa, to još nije kulminacija poplavnog talasa.Tokom noći spasioci i vojnici su evakuisali još neka domaćinstva ali gradonačelnik Bratislave Milan Ftačnjik veruje da u samoj Bratislavi evakuacija neće biti potrebna zato što barijere imaju rezervu oko pola metra iznad vodostaja Dunava.

Glavni grad Češke, Prag izbegao je u ovim poplavama najgore, za razliku od tragedije 2002. godine.Poplave u Češkoj su odnele do sada najmanje osam žrtava, domove je moralo da napusti skoro 20.000 ljudi, hiljade domaćinstava su bez struje i gasa, a 31.000 Čeha u poplavljenim područjima nema pijaće vode. Mađarske službe spasavanja i hiljade volontera celu noć su radili na jačanju odbrane od nadolazećih voda Dunava, koje su već izazvale poplave u Nemačkoj, Austriji, Češkoj i Slovačkoj.

Mađarske vlasti saopštile su da su odbrambene barijere ojačane celom dužinom toka Dunava od 689 kilometara kroz Mađarsku. U Austriji vodostaj Dunava opada, pošto je dostigao novi istorijski rekord u Kornojburgu blizu Beča od 8,06 metara. U Nusdorfu, takođe blizu Beča, rečni brod za krstarenje sa oko 120 stranih turista, među kojima su i Amerikanci, nije mogao da pristane i brod stoji nasred Dunava.

Veliki deo Nemačke je i dalje poplavljen, a hiljade ljudi u toj zemlji su napustile domove i potražile smeštaj u prihvatnim centrima.Rečni saobraćaj na Dunavu i delovima Elbe i Rajne je obustavljen. O poplavama koje su ziazvale znatne ekonomske gubitke, danas će biti reči i u Bundestagu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track