Prvim češkim petorkama stižu uvrede što su Romi
Foto: Beta

Prvim češkim petorkama stižu uvrede što su Romi

Planeta -
Glavni češki portali i mediji su nakon nekoliko dana zatvorili diskusije i dodavanje komentara na svojim sajtovima pošto su počele da preovlađuju uvrede, često vulgarne, i rasistički vicevi na račun Roma

PRAG - Prve petorke u Češkoj, koje je rodila u nedelju u Pragu 23-godišnja Aleksandra Kinjova, uz čestitke i od premijera Petra Nečasa i pomoć opštine dobijaju sve češće anonimne uvredljive rasističke poruke i pretnje zbog toga sto je reč o Romima.

Četvorica dečaka i jedna devojčica koji su još uvek u bolnici u inkubatoru kao i pre toga četvorke koje su se rađale u Češkoj dobiće pomoć opštine. Jednokratni dodatak od 8.800 evra i dečiji dodatak od preko 2.000 evra, a opština Milovice u kojoj porodica živi obezbedila im je stanarsko pravo u većem opštinskom stanu i odlučila da plaća naredne tri godine još jednu dadilju, pored prve na koju po zakonu porodica petorki ima pravo.

Pomoć su ponudili i obični Česi i preduzeća koja poklone spajaju sa reklamnim kampanjama, kao recimo radnja Danijela u Kolinu koja je bebama poklonila kolica za petorke.

"Pokvarili su mi raspoloženje poslednjih dana. Koliko ljudi umeju da budu odvratni. Nisu pretili samo porodici petorki nego i nama da više nikada neće ništa kod nas da kupe. Najčešći navodni argument je zašto dajete njima, a ne nama i da su to sve pare poreskih obveznika", kazala je vlasnica radnje iz Kolina Danijela Caltova.

Glavni češki portali i mediji su nakon nekoliko dana zatvorili diskusije i dodavanje komentara na svojim sajtovima pošto su počele da preovlađuju uvrede, često vulgarne i rasistički vicevi na račun Roma, a najčitaniji češki dnevnik Mlada fronta Dnes uveo je pravilo odobravanja komenara od strane administratora sajta.

"Muče me ti rasistički komentari. Moja majka je dobila uvredljivo pismo tako da je plakala kada smo razgovarale telefonom", kazala je Aleksandra Kinjova.

Pet dana nakon porođaja Tereza i najveći od dečaka Aleks više ne moraju da primaju infuziju, dok se Danijel, Mihael i Martin još prihranjuju.

"Vitalne funkcije su stabilizovane već tri dana nakon porođaja. Iz inkubatora ćemo moći da ih premestimo kada dostignu težinu od 1.600 do 1.700 grama. Sve protiče bez komplikacija, stanje majke je standardno", kazao je lekar Zbinjek Stranjak čije odeljenje u bolnici u Pragu brine o petorkama.

Lekari su se kod tog rizičnog porođaja odlučili na carski rez u 31. nedelji trudnoće. Prve češke petorke začete su prirodnim putem, za šta postoji minimalna šansa, svega jedan prema 48 miliona začeća.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track