Putinova ponuda Izraelu: Hoću rusku vojsku na Golanu

Putinova ponuda Izraelu: Hoću rusku vojsku na Golanu

Planeta -
S obzirom na tešku situaciju na Golanskoj visoravni, mi bismo mogli da zamenimo odlazeći austrijski kontingent na tom području razdvajanja između izraelskih i sirijskih oružanih snaga, rekao je Putin

MOSKVA - Predsednik Rusije Vladimir Putin je danas predložio da ruski mirovnjaci zamene odlazeće austrijske trupe u nadgledanju prekida vatre između Sirije i Izraela na Golanskoj visoravni, gde je poslednjih dana došlo do intenziviranja sukoba, objavile su ruske novinske agencije.

"S obzirom na tešku situaciju na Golanskoj visoravni, mi bismo mogli da zamenimo odlazeći austrijski kontingent na tom području razdvajanja između izraelskih i sirijskih oružanih snaga", rekao je Putin.Zvanični Beč je u četvrtak saopštio da će iz bezbednosnih razloga povući svoje vojnike iz mirovne misije Ujedinjenih nacija na Golanu, nakon što su sirijski pobunjenici preuzeli jedan granični punkt na Golanu.

"Razvoj situacije juče je pokazao da dalje isčekivanje više ne može da se pravda. Bezbednost naših vojnika je na prvom mestu i zato je potreban ovaj korak", rekli su austrijski kancelar Vener Fajman i ministar inostranih poslova Mihael Špindeleger, uz ocenu da više ne postoji sloboda kretanja za "plave šlemove".

Putin je istakao da je njegov plan slanja ruskih vojnika na Golan samo predlog i da zvanični zahtev mora da potekne od UN i da sa time moraju da se slože i Izrael i Sirija.Predsednik Rusije je takođe dodao da je od njega na nedavno održanom sastanku sa generalnim sekretarom UN Ban Ki-munom zatraženo veće učešće

Moskve u mirovnim misijama te svetske organizacije.Zvaničnici UN su juče održali hitan sastanak radi dogovora kako će zameniti 377 austrijskih pripadnika u snagama UN od 1.000 vojnika koji nadgledaju prekid vatre između Sirije i Izraela. Odlazak Austrijanaca predstavljaće ozbiljan udarac toj misiji UN, procenjuju agencije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track