Orban: Dunav nadolazi, spremajmo se za najgore!
Foto: REUTERS

Evakuacija zbog poplava

Orban: Dunav nadolazi, spremajmo se za najgore!

Planeta -
Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da će se njegova zemlja suočiti sa najvećim poplavnim talasom u svojoj istoriji i da treba da se pripremi za najgore

BUDIMPEŠTA - Vlada Mađarske naredila je evakuaciju iz predostrožnosti oko 2.000 stanovnika u Đerujfalu u severozapadnoj Mađarskoj zbog pretnji izlivanja Dunava.

"Nasipi u tom mestu odolevaju, ali je pritisak vode toliko jak, da smo odlučili da naredimo evakuaciju", rekao je mađarski premijer Viktor Orban.

On je upozorio da će se Mađarska suočiti s najvećim poplavnim talasom u svojoj istoriji i da treba da se pripremi za najgore.

"Nažalost, vodostaj Dunava izmeren na granici već je premašio maksimalni nivo svih vremena", rekao je Orban.

On je dodao da je najviše ljudi za odbranu od poplava razmešteno u kritičnom području rukavca Moson kod Gjerujfalu.Dunav je u petak ujutru dostigao 8,79 metara u obližnjim Nagibajču, što je za četiri centimentara iznad prethodnog rekordnog vodostaja.

"Treba da se pripremimo za najgore", rekao je Orban i zamolio Mađare da budu kooperativni u naporima da se spreči katastrofa, mada je već najveći broj snaga za vanredne situacije upućen u kritične delove zemlje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track