Jedan irački zvaničnik je rekao da taj slučaj služi kao upozorenje svakome ko bi i dalje pokušao da proda hemijsko oružje tiranima

PARIZ - Dvadeset žrtava napada hemijskim oružjem 1988. godine za vreme Sadama Huseina na kurdski grad Halabdža zatražilo je danas sudsku istragu protiv francuskih isporučilaca tog oružja, ukazavši da su one znale šta šalju iračkom diktatoru i da stoga snose izvesnu odgovornost.

Jedan irački zvaničnik je rekao da taj slučaj služi kao upozorenje svakome ko bi i dalje pokušao da proda hemijsko oružje tiranima, pri čemu glavnu zabrinutost predstavlja građanski rat u Siriji. Napadi u martu 1988. na irački grad Halabdža, u kojima je poginulo do 5.000 ljudi, predstavljalo je najsmrtonosniju upotrebu hemijskog oružja protiv civilnog stanovništva. Sadam je naredio napade otrovnim gasom kako bi ugušio pobunu Kurda na severu zemlje koji su, kako se tvrdilo, pomagali Iranu tokom poslednjh meseci njegovog rata sa Irakom.

Gavrijel Meron, advokat grupe koja je podnela tužbu u Francuskoj, rekao je da oni koji su preživeli te napade i danas imaju zdravstvene probleme i da traže da kompanije za koje se zna da su isporučivale Sadamu sirovinski materijal i opremu za hemijsko oružje preuzmu odgovornost. Žrtve, između ostalog, žele savremenu medicinsku negu i lečenje na klinikama, prenela je agencija AP.
Podnosioci tužbe nisu imenovali nijednu kompaniju, ali je Meron rekao da se nada da će istražni sudija pristati da pokrene postupak. On takođe očekuje da će sudski postupci biti pokrenuti i u Nemačkoj, SAD, Holandiji i možda u još nekim zemljama.

Meron je naveo da je bilo potrebno 25 godina da bi postupak bio pokrenut jer su postojale teškoće u dokumentovanju tih slučajeva dok je Sadam još bio živ, a zatim je usledio haos posle rata u Iraku.
U aprilu je jedan holandski sud naložio jednom biznismenu koji je optužen da je Sadamu prodavao sirovinski materijal za vrlo otrovni gas dihlorodietil sulfid da isplati nadoknadu žrtvama napada na Halabdžu. Ta presuda je, međutim, uglavnom simbolička, budući da jer taj broker osiromašio i da se sada nalazi u zatvoru.

Sabah Ahmed Mohamed, ministar kurdske regionalne vlade za poslove, vezane za žrtve napada na Martirs i Anfal, rekao je da sudski postupci, kao što je ovaj koji je pokrenut u Francuskoj, služe kao primer za odvraćanje. On je rekao da kurdske vlasti odobravaju finansijsku pomoć žrtvama, ali da im nisu odobrene redovne penzije.
Ozloglašeni Sadamov rođak Ali Hasan al-Madžid je u januaru 2010. osuđen na smrtnu kaznu zbog svoje uloge u smrtonosnom napadu otrovnim gasom na oko 5.000 ljudi u Halabdži, što je bila četvrta smrtna kazna za tog čoveka, poznatog pod nadimkom "Hemičar Ali" zbog njegovih zločina protiv čovečnosti.