Sirija: Pobunjenici zauzeli ključnu vojnu bazu

Sirija: Pobunjenici zauzeli ključnu vojnu bazu

Planeta -
Baza se nalazi u severnom predgrađu grada Moreka, kroz koji prolazi strateški važan autoput između severa i juga Sirije, a takođe vodi do severne provincije Alepo, čvrstog uporišta sirijske opozicije

DAMASK - Sirijski pobunjenici su preuzeli kontrolu nad ključnom vojnom bazom u centralnoj sirijskoj provinciji Hami, nakon intenzivnih borbi sa snagama režima predsednika Bašara al-Asada, saopštila je danas Sirijska opservatorija za ljudska prava.Baza se nalazi u severnom predgrađu grada Moreka, kroz koji prolazi strateški važan autoput između severa i juga Sirije, a takođe vodi do severne provincije Alepo - čvrstog uporišta sirijske opozicije.U saopštenju Opservatorije se navodi da su pobunjenici ubili šestoricu pripadnika vladinih snaga i oduzeli određenu količinu oružja i municije, prenela je agencija AFP.Snage predsednika Asada su pokrenule ofanzivu kako bi iz centralnih provincija Hama i Homs, kao i severne provincije Alepo, isterali pobunjenike.

UN: Više od 93.000 ubijeno u ratu u Siriji

Više od 93.000 lica, među kojima 6.500 dece, ubijeno je od početka građanskog rata u Siriji, saopšteno je danas u sedištu UN u Ženevi.

"Pozivam sve strane na prekid vatre, pre nego što nekoliko desetina ljudi ne bude ubijeno ili povređeno", izjavila je visoka komesarka UN za ljudska prava Navi Pilaj. Sirijski konflikt počeo je u martu 2011. kada su do tada uglavnom mirne demonstracije protiv režima prerasle u oružani sukob.

U ratu koji već dve godine traje u Siriji sukobljavaju se pripadnici opozicije, među kojima dominiraju suniti, i pristalice predsednika Bašara El Asada, uglavnom alaviti šiitske provenijencije. Sukobi u Siriji poprimaju sve više religijski karakter, a dve strane se redovno međusobno optužuju za masakre nad određenim religijskim grupama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track