Norveška prva članica NATO koja regrutuje žene

Norveška prva članica NATO koja regrutuje žene

Planeta -
Norveška prednjači u borbi za jednakost polova. Ta zemlja je u sredu obeležila stogodišnjicu otkako su Norvežanke dobile pravo glasa.

OSLO - Norveški parlament je danas velikom većino izglasao regrutovanje žena u norveške oružane snage, čime je ta zemlja postala prva članica NATO u kojoj će služenje vojske biti obavezno za oba pola.

"Prava i obaveze treba da budu isti za sve", rekla je laburistički član parlamenta Lajla Gustavsen koja je dala podršku tom zakonu.

"Oružane snage treba da imaju pristup najboljim izvorima, bez obzira na pol, dok se sada regrutuju većinom muškarci", dodala je ona.

Norveška prednjači u borbi za jednakost polova. Mere koje je donela ta zemlja uključuju zahtev da sve javne kompanije registrovane na berzi moraju da u svojim upravnim odborima imaju najmanje 40 odsto žena. Ta zemlja je u sredu obeležila stogodišnjicu otkako su Norvežanke dobile pravo glasa. U sadašnjoj norveškoj vladi žene učestvuju s jednom polovinom, a opozicioni lider Erna Solberg očekuje da će postati druga žena premijer Norveške na izborima kasnije ove godine.

"Ovo je istorijski trenutak. Za mene je fantastično što pravimo istoriju, kao i za oružane snage i za žene", rekla je Gustavsen.

Norveška, članica NATO, smanjila je svoje vojne snage nakon okončanja Hladnog rata i mnogo ulaže u tehnologiju kako bi zadržala malu, ali savremenu vojsku.Ne očekuje se da ova izmena dovede do primoravanja žena da služe vojsku protiv svoje volje, ali bi trebalo da doprinese da se poboljša rodna ravnoteža u vojsci. Svi mladi mogu teoretski biti regrutovani, ali su norveške oružane snage posle završetka Hladnog rata postale selektivnije u odabiru regruta.Oni koji ne žele da služe vojsku mogu često na nađu razlog, kao što su studije, kako bi izbegli novi zakon.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track