SMENA: Diplomata sa Kariba, nasleđuje Jeremića u UN

Izabran aklamacijom

SMENA: Diplomata sa Kariba, nasleđuje Jeremića u UN

Planeta -
Aš koji je bio jedini kandidat izabran je aklamacijom bez glasanja. Njega su krajem 2011. odredile 33 zemlje iz regionalne grupe zemalja latinske Amerike i Kariba

NJUJORK - Diplomata sa Kariba izabran je za predsedavajućeg naredne 68. sednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija koja počinje u septembru, i zameniće dosadašnjeg predsedavajućeg bivšeg ministra inostranih poslova Srbije Vuka Jeremića.

Džon Vilijam Aš (John William Ashe), ambasador Antigve i Barbude u UN naslediće Jeremića i tokom godinu dana predsedavaće Generalmom skupštinom UN koja okuplja 193 zemalja članica. Aš, 58, je iskusni diplomata, služio je u misiji svoje zemlje u UN na raznim funkcijama više od 20 godina, i kao ambasador od 2004. godine.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun čestitao je Ašu na izboru i odao mu priznanje za njegovo "impresivno iskustvo" koje uključuje kopredsedavanje Pripremnim procesom konferencije Rio + 20, i rad u upravnim telima vodećih UN sporazuma o životnoj sredini.

"deli moju strast za održiv razvoj i moju zabrinutost za problem klimatskih promena", rekao je Ban i dodao da se raduje saradnji sa Ašom u ostvarenju "zajedničkih ciljeva", navodi se u objavi o imenovanju na sajtu UN.

Ban je takođe zahvalio odlazećem predsedavajućem Generalne skupštine UN Vuku Jeremiću za predsedavanje tako "dinamičnom i konstruktivnom " sednicom.

koji je bio jedini kandidat izabran je aklamacijom bez glasanja. Njega su krajem 2011. odredile 33 zemlje iz regionalne grupe zemalja latinske Amerike i Kariba.

Pet regionalnih grupa Generalne Skupstine rotacijom dele mesto predsedavajućeg. Jedan od izuzetaka u ovom automatizmu desio se prošle godine izborom Vuka Jeremića koji je izabran tajnim glasanjem jer zemlje članice istočne Evrope, kojima je pripadalo mesto predsedavajućeg te godine, nisu mogle da se slože oko svog kadandidata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja