Pjongjang: Dok SAD i Seul prete, mi jačamo nuklearnu odbranu
Foto: Beta

Pjongjang: Dok SAD i Seul prete, mi jačamo nuklearnu odbranu

Planeta -
Sve dok SAD i njihova marioneta Južna Koreja nastave sa nuklearnim pretnjama i ratnim pretnjama upućenim nama, mi ćemo (...) jačati kapacitete nuklearnog odvraćanja svim mogućim sredstvima

PJONGJANG - Severna Koreja ponovila je danas svoje upozorenje da će jačati svoje kapacitete nuklearnog odvraćanja zbog "ratnih pretnji" SAD i "politike konfrontacije" Južne Koreje, preneo je AFP.

U uvodniku državnog lista Severne Koreje "Rodong šinmun", navodi se da "nepromišljeni" manevri SAD i Južne Koreje mogu da podstaknu nuklearni rat u bilo kom trenutku.

"Sve dok SAD i njihova marioneta Južna Koreja nastave sa nuklearnim pretnjama i ratnim pretnjama upućenim nama, mi ćemo (...) jačati kapacitete nuklearnog odvraćanja svim mogućim sredstvima", navodi se u listu severnokorejske Radničke partije.

U uvodniku se ističe da između nove južnokorejske predsednice Park Geun-hje i njenog prethodnika Lija Mjang-baka nema nikakve razlike u sprovođenju politike konfrontacije a da Seul namerno sabotira planirane razgovore na visokom nivou, prenela je francuska novinska agencija.

"Sve dok se ne izvrši temeljan prelaz sa politike konfrontacije vladajućih snaga Južne Koreje, dijalog i poboljšanje odnosa Severa i Juga ne mogu biti realizovani", istakao je zvanični dnevnik Pjongjanga.

AFP podseća da su se dve Koreje dogovorile da održe prve razgovore na visokom nivou za šest godina u Seulu u sredu i četvrtak, ali da su otkazani u poslednjem trenutku zbog neslaganja oko protokola.

Incijativa je predstavljala korak napred posle meseci povećavanja napetosti i trećeg nuklearnog testa Severne Koreje u februaru.

Članak u "Rodong šinmunu" objavljen je povodom 13 godina potpisivanje zajedničke deklaracije lidera Severne i Južne Koreje, 15. juna 2000. godine, u kojoj su utvrđene osnove za pomirenje i približavanje dve zemlje Korejskog poluostrva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track