BND ulaže 100 miliona evra u špijuniranje na Internetu!

Špigl

BND ulaže 100 miliona evra u špijuniranje na Internetu!

Planeta -
Novac će biti uložen u ljudstvo i tehnologiju. Iz BND nisu bili dostupni za komentar

BERLIN - Nemačka obaveštajna služba (BND) planira da potroši 100 miliona evra na proširivanje praćenja Interneta, izvestio je danas nemački nedeljnik Špigel. Novac će, piše Špigel, biti uložen u ljudstvo i tehnologiju. Iz BND nisu bili dostupni za komentar, preneo je Rojters.

Ova informacija dolazi dva dana pre planirane posete američkog predsednika Baraka Obame Berlinu, gde će se najverovatnije suočiti sa teškim pitanjima vezanim za aferu oko Internet praćenja u SAD. Mnogi Nemci iz bivše komunističke istočne Nemačke još uvek se sećaju praćenja koje je sprovodila tajna policija Štazi, i kada su se prošle nedelje pojavile vesti o Vašingtonovom tajnom programu praćenja "Prizma", to je izazvalo burnu reakciju u nemačkoj javnosti.

Neki nemački političari kritikovali su plan, a ministarka pravde Sabine Lojthojzer-Šarenberger je rekla da odgovor na zabrinutost građana na špijuniranje u SAD ne bi trebalo da bude: "Pustite da Nemci to urade umesto (nas)".

Amerikanac Edvard Snouden (29) koji je radio za privatnu firmu, angažovanu od američke Nacionalne agencije za bezbednost (NSA) saopštio je prošle nedelje da je medijima dostavio podatke o Internet špijuniranju koje sprovodi američka vlada.

Britanski "Gardijan" je nekoliko dana ranije, a zatim i "Vašington post", objavio da američka bezbednosna agencija tajno, preko telekomunikacione kompanije "Verajzon", prikuplja podatke o svim pozivima koji se vrše u toj mreži u Americi.

Obama je potvrdio istinitost tih informacija, ali je sve branio borbom protiv terorizma, rekavši da nad tajnim programom postoji sudska i kongresna kontrola i da se time štite američki državljani od potencijalnih napada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja