PUTIN ZAPADU: Slaćete oružje onima koji jedu ljudske organe?!
Foto: Beta Ap

Uoči Samita G8

PUTIN ZAPADU: Slaćete oružje onima koji jedu ljudske organe?!

Planeta -
Složićete se da ne bi trebalo podržavati ljude koji ne samo da ubijaju svoje neprijatelje, već im i otvaraju tela i jedu njihove unutrašnje organe pred kamerama, kazao je ruski predsednik britanskom premijeru

LOK ERNE - U Lok Ernu u Severnoj Irskoj danas počinje dvodnevni samit grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta i Rusije, G8, a glavna tema prvog dana sastanaka biće situacija u Siriji.Zapadne zemlje ozbiljno razmišljaju da sirijsku opoziciju snabdeju dodatnim oružjem, dok je Rusija u više navrata saopštila da se tome protivi.

"Mislim da će se svi složiti da ne vredi podržavati one koji ne samo da ubijaju svoje neprijatelje nego ih i jedu, javno, pred kamerama", rekao je ruski predsednik Vladimir Putin juče, tokom sastanka u Londonu s britanskim premijerom Dejvidom Kameronom.

Naime, Kameron je komentar o Siriji započeo diplomatskim tonom ali uskoro je nastavio žešće optuživši sirijskog predsednika Bašara al-Asada za svo krvoproliće u zemlji ističući kako „ubija decu".Sa svoje strane, Putin je istakao kako se ne može za krvoproliće kriviti samo jedna strana u konfliktu. Naročito je bio upečatljiv njegov komentar po pitanju početka naoružavanja militanata od strane zapadnih sila.

„Složićete se da ne bi trebalo podržavati ljude koji ne samo da ubijaju svoje neprijatelje, već im i otvaraju tela te jedu njihove unutrašnje organe pred kamerama. Zar su ovo ljudi koje želite da podržite?“, istakao je ruski predsednik.„Njima planirate da šaljete oružje? Onda ovo ima jako malo veze s vrednostima koje Evropa propagira već stotinama godina", rekao je Putin. Britanski premijer nije direktno odgovorio na ovaj komentar ruskog predsednika.

Na pitanje novinarke BBC zašto bi samo jedna strana u sukobu mogla da dobija oružje, pozivajući se na činjenicu da Rusija šalje oružje sirijskoj vojsci, Putin je istakao: „Ako razgovaramo mirno, želeo bih da naglasim da Rusija snabdeva oružjem legitimnu vlast Sirije u punom skladu s normama međunarodnog prava te ovim putem pozivamo naše partnere da se ponašaju na isti način".

Bela kuća je sa svoje strane u četvrtak osudila Damask za navodno korišćenje hemijskog oružja i saopštila da će pojačati podršku sirijskoj opoziciji, ali nije precizirala da li će je snabdeti oružjem. Kako navodi agencija Frans pres, izjave predsednika SAD Baraka Obame o Siriji očekaju se s velikim interesovanjem, pošto on nedeljama nije komentarisao situaciju u Siriji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track