MERKELOVA O TURSKOJ: Ja sam šokirana

MERKELOVA O TURSKOJ: Ja sam šokirana

Planeta -
Ja sam u svakom slučaju šokirana, kao i mnogi drugi ljudi....ono što se u ovom momentu dešava u Turskoj ne odgovara našim predstavama o slobodi demonstriranja i izražavanju mišljenja, rekla je nemačka kancelarka

BERLIN - Nemačka kancelarka Angela Merkel je u intervjuu televiziji RTL izjavila da je "šokirana" situacijom u Turskoj i da ono, što se u tamo dešava, ne odgovara evropskom shvatanju slobode mišljenja i demonstriranja.Merkel je poručila da ne želi rukovodstvu u Ankari da daje predloge, ali da u jednoj Turskoj 21. veka, ipak, mora biti prihvaćeno i to da ljudi smeju da izraze i opoziciono mišljenje.

"Ja sam u svakom slučaju šokirana, kao i mnogi drugi ljudi....ono što se u ovom momentu dešava u Turskoj ne odgovara našim predstavama o slobodi demonstriranja i izražavanju mišljenja... Samo mogu da se nadam da će problemi biti mirno rešeni...", rekla je Merkelova televiziji RTL.

Ona je, takođe, navela da ne veruje da bi se ti nemiri mogli preneti na tursko stanovništvo u Nemačkoj, a nemački mediji navode da je ovih dana u Nemačkoj bilo više okupljanja podrške demonstrantima u Istanbulu i protesta protiv turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana. Turska policija za razbijanje demonstracija upozorila je danas oko 1.000 sindikalaca da obustave blokadu glavne avenije u Ankari, ili će intervenisati.

Sindikati Turske su pozvali na generalni štrajk danas u znak protesta zbog upotrebe sile nad demonstrantima, koji već više od dve sedmice protestuju protiv Erdoganove vlade. Osim Merkelove i drugi nemački političari su izneli slično, kritičko mišljenje, a među demonstrantima u Turskoj se ovog vikenda našla i liderka opozicione partije Zeleni Klaudija Rot, koja je, kako prenose mediji, bila žrtva upotrebe suzavca protiv demonstranata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track