SMRTNA KAZNA: Partijski funkcioner ubijen zbog silovanja devojčice ( 11)
Foto: Rojters

SMRTNA KAZNA: Partijski funkcioner ubijen zbog silovanja devojčice ( 11)

Planeta -
Li Singong, koji je bio zamenik šefa partije u gradu Jongćeng u provinciji Henan, osuđen je zbog napastvovanja devojčica tokom policijske istrage u drugoj polovini 2011

PEKING - U centralnoj Kini izvršena je smrtna kazna nad jednim partijskim funkcionerom osuđenim zbog silovanja 11-godišnje devojčice, javili su danas državni mediji posle izliva nezadovoljstva na internetu zbog najnovijeg slučaja zloupotrebe vlasti.

Li Singong, koji je bio zamenik šefa partije u gradu Jongćeng u provinciji Henan, osuđen je zbog napastvovanja devojčica tokom policijske istrage u drugoj polovini 2011. objavila je agencija Sinhua.

Li se žalio na presudu ali je vrhovni sud odbio žalbu, navela je agencija.

O tom slučaju naširoko je pisano na Veibou, popularnom kineskom Tviteru, pošto su izveštaji o silovanju koje je učinio Li počeli da kruže internetom u maju prošle godine.

I dok vlasti podstiču ljude da na internetu razotkrivaju korupciju i zloupotebe vlasti, posebno na nižim nivoima, one nastoje da striktno kontrolišu vesti o sličnim problemima sa visokim rukovodstvom.

Vladajuća Komunistička partija već dugo nastoji da iskoreni korupciju, strahujući da ukoliko ne uspe da je suzbije to može da ugrozi njenu vlast i opstanak.

Predsednik Sji Đinping je po dolasku na vlast rekao da će mu borba protiv korupcije i zloupotrebe vlasti biti osnovni zadatak, ali za sada na tom planu nije učinjen spektakularniji pomak, niti je formirano posebno antikorupcijsko telo.

Sji je ove nedelje podsetio zvaničnike na potrebu "detaljnog eliminisanja nepoželjnih načina rada kao što su formalizam, birokratizam, hedonizam i ekstravagancije", preneli su državni mediji danas.

"Ta četiri oblika dekadencije su gorući problemi i žalbe na njih od strane građana teško narušavaju odnose između partije i običnih ljudi", rekao je Sji, a preneo Rojters.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track