POBEDIO NAROD: Vlasti Rija ukinule poskupljenje prevoza
Foto: Beta Ap

Pravda za Brazilce

POBEDIO NAROD: Vlasti Rija ukinule poskupljenje prevoza

Planeta -
Povod za proteste, koji su počeli 13. juna, bilo je povećanje cene karata za autobus i metro, a Brazilci su nezadovoljni i nedovoljnim finansiranjem oblasti obrazovanja i zdravstvene zaštite

SAO PAULO - Vlasti u dva najveća grada u Brazilu, Sao Paulu i Rio de Žaneiru, odlučile su da ponište odluku o povećanju cena karata za prevoz, što je bio povod za talas protesta širom zemlje.

Guverner Sao Paola Geraldo Alkmin rekao je novinarima da će cena karata za metro, železnicu i autobus biti vraćena na prethodnu, 10 centi manju, dok je gradonačelnik Rija Eduardo Paes, isto potvrdio kada je reč o cenama autobuskog prevoza, preneo je AFP.

Nije međutim poznato kakav će uticaj ova odluka imati na proteste koji su izbili su nekoliko brazilskih gradova i prerasli izvorni zahtev demonstranata za smanjenje cena prevoza.

Protesti se nastavljaju u gradu Niteroju i na severoistoku Brazila, preneo je AP.

Brazilska policija upotrebila je u sredu uveče suzavac i gumene metke kako bi rasterala demonstrante u gradu Fortaleca na severoistoku zemlje, a u sukobima ima nekoliko povređenih

Najmanje 30.000 ljudi učestvovalo je u protestnoj šetnji na glavnom putu koji vodi ka fudbalskom stadionu u Fortaleci, gde je trebalo da se održi utakmica Brazil-Meksiko, u okviru Kupa konfederacija, a do sukoba je došlo kada je policija zaustavila učesnike protesta.

Neki od demonstranata počeli su da bacaju kamenice dok je policija upotrebila suzavac i gumene metke, preneo je BBC.

Povod za proteste, koji su počeli 13. juna, bilo je povećanje cene karata za autobus i metro, a Brazilci su nezadovoljni i nedovoljnim finansiranjem oblasti obrazovanja i zdravstvene zaštite.

Protesta je bilo i u utorak uveče u Sao Paulu, kada je privedeno 63 ljudi.

Protesti su najveći od 1992. kada su građani Brazila izašli na ulice da traže smenu tadašnjeg predsednika Fernanda Kolora de Melja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track