ČUDO MEDICINE: Ljudske organe gajićemo u svinjama

Transplantacija će biti olakšana

ČUDO MEDICINE: Ljudske organe gajićemo u svinjama

Planeta -
U Japanu postoji velika podrška za istraživanja koja bi dovela do toga da naučnici proizvode ljudske matične ćelije u telo određene životinje, najverovatnije svinje

JAPAN - Vlada Japana oformila je tim naučnika i pravnika koji su utvrdili preporuku u kom će se pravcu kretati embrionalna istraživanja u toj zemlji.

Naime, u zemlji izlazećeg sunca postoji velika podrška za istraživanja koja bi dovela do toga da naučnici ubacuju ljudske matične ćelije u telo životinja, najverovatnije svinje. Tako bi se, tvrde japanski naučnici, stvorila posebna vrsta embriona koji bi potom bio stavljen u životinjsku matericu.

Kako životinja sazreva, tako bi u njenoj materici rastao savršen ljudski organ - bilo da je to bubreg ili srce. Kada životinja bude ubijena, organ koji je rastao u njenoj materici bio bi presađen kod čoveka, kako bi se zamenio postojeći koji je oštećen.

"Ova preporuka je veoma važan korak za koji nam je bilo potrebno tri godine da ga dostignemo", rekao je profesor Hiromicu Nakauči.

Profesr Nakauči i njegov tim uspeli su da ubrizgaju matične ćelije iz pacova u embrion miševa koji su bili genetski modifikovani.

"Na taj način možemo da ubrizgamo ljudske ćelije u svinju, ali nam je to još uvek zabranjeno da uradimo", rekao je profesor Nakauči.On smatra da bi čim vlada odobri nove smernice, moglo da se krene u ovaj reveolucionarni projekat.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track