U INAT ERDOGANU: Turci se venčali usred protesta!

Simbolično podržali demonstracije

U INAT ERDOGANU: Turci se venčali usred protesta!

Planeta -
Ljubav protiv suzavca- Bariš i Derja organizovali venčanje na trgu Taksim u Istanbulu, gde su se građani ponovo okupili u borbi protiv vlasti

ISTANBUL - Žele bolje sutra.Turski par Bariš i Derja Demirdži rekli su sudbonosno da usred demonstracija u Istanbulu na trgu Taksim, a zatim nastavili da s masom okupljenih građana, koji su im bili i svatovi, marširaju i traže promene u svojoj zemlji. Njih dvoje su od početka organizovanja protesta, koji sada traju već skoro mesec dana, izlazili na ulice da ne bi propustili borbu za bolje sutra, a sada su je podržali i na simboličan način.Bariš i Derja spremili su se kao da su organizovali najekskluzivniju proslavu venčanja. On je obukao svečano odelo, a ona venčanicu, a uz to je i napravila posebnu frizuru s velom, dok je u rukama držala bidermajer. Na glavama su oboje nosili šlemove da bi simbolično pokazali da moraju da se zaštite od potencijalnih udaraca, čak i tokom proslave najlepšeg trenutka u životu.Oko srećnog para našlo se na stotine demonstranata koji su na istanbulski trg Taksim izašli s jednim razlogom, a neplanirano završili na svadbi. Svi oni gromoglasno su zapljeskali i uzviknuli kada je par izgovorio da. Nakon toga, svi zajedno nastavili su protestnu šetnju, noseći antivladine transparente.- Deo sam ovog pokreta od samog početka. Zastali smo samo da se venčamo, a sada ćemo nastaviti s borbom da zaštitimo našu zemlju - rekao je mladoženja.S druge strane, Derja je istakla da želi da živi u slobodnoj državi gde će sa svojim suprugom odgajati decu među tolerantnim ljudima.Inače, demonstracije u Turskoj počele su 28. maja mirnim protestom protiv odluke vlasti da uništi park Gezi na trgu Taksim i na njegovom mestu izgradi tržni centar. Kada je policija reagovala nasilno, na ulice je iz revolta izašlo hiljade građana, demonstracije su se pretvorile u antivladine i proteste protiv premijera Redžepa Tajipa Erdogana, a svodile su se na oštre sukobe s policijom, koja je besomučno koristila vodene topove i suzavac protiv svog naroda.

Bariš: Zastali smo samo da se venčamo, a sada ćemo nastaviti s borbom da zaštitimo našu zemlju
Bariš: Zastali smo samo da se venčamo, a sada ćemo nastaviti s borbom da zaštitimo našu zemlju

EU nastavlja pregovore s TurskomMinistri inostranih poslova država članica Evropske unije postigli su dogovor da ipak nastave pregovore o članstvu s Turskom, ali su odložili datum otpočinjanja nove runde za najmanje četiri meseca. Ta odluka razmatrana je nakon spekulacija da bi zajednica mogla da kazni Tursku zbog odnosa vlasti prema demonstrantima u toj zemlji tako što će privremeno blokirati pregovore.

Suzavcem rasterali i svatoveIako su demonstracije počele veselo, slavlje nije dugo potrajalo jer je na demonstrante opet poslata policija, koja je i ovog puta upotrebila vodene topove i suzavac.Ljudi su ponovo bežali pred snažnim vodenim mlazevima dok su ih organi reda besomučno jurili po gradskim ulicama.S druge strane, i u turskoj prestonici Ankari, gde su takođe prethodnih dana organizovani masovni protesti, organi reda sproveli su racije po kućama i priveli više od 20 osumnjičenih da su organizatori okupljanja po ulicama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track