Rusi pohapsili gej aktiviste i nacionaliste
Foto: Reuters

Zakonu protiv gej propagande

Rusi pohapsili gej aktiviste i nacionaliste

Planeta -
Zvaničnici ocenili su da se skupom krši zakon, kojim se zabranjuju javne manifestacije i širenje informacija maloletnicima o pripadnicima LGBT populacije

SANKT PETERBURG - Ruska policija uhapsila je danas u Sankt Peterburgu nekoliko gej aktivista kao i pripadnika nacionalisičkih pokreta, na skupu koji je održan uprkos zabrani po zakonu protiv "gej propagande".

Zvaničnici u Sankt Peterburgu ocenili su da se skupom, koji se održavao u prostoru određenom za javna okupljanja, krši zakon, kojim se zabranjuju javne manifestacije i širenje informacija maloletnicima o pripadnicima LGBT populacije.

Oko 200 nacionalista takođe je došlo na mesto gde je skup održavan. Uzvikivali su slogane kao što su "Sodomija neće proći", bacali jaja i kamenje na okupljene gej aktiviste, kojih je bilo oko 40. Ruska agencija Itar-tas, pozivajući se na funkcionera policije, navela da je policija privela desetine ljudi, uključujući osam nacionalista.

Zvaničnici su ranije saopštili da je skup unapred zabranjen, jer krši zakon o gej propagandi. Inače, nije potrebno imati prethodnu dozvolu za skup kada se koristi prostor koji je određen za održavanje javnih skupova, a koji su danas koristili gej aktivisti. Ruski parlament usvojio je u maju zakon o zabrani gej propagande.

Sankt Peterburg je jedan od nekoliko ruskih gradova koji je slične lokalne propise imao i pre ovog zakona. Federalni zakon predviđa kazne za informisanje maloletnika o LGBT zajednici, kao i za održavanje skupova LGBT osoba. Pojedinci koji prekrše zakon biće kažnjeni sa pet hiljada rubalja (156 dolara), a kazna za preduzeća u koja spadaju i mediji, može biti milion rubalja (31.000 dolara).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja