TIVAT: Podmornice JRM " Heroj" i " UNA" postale turistička atrakcija!
Foto: Porto Montenegro

TIVAT: Podmornice JRM " Heroj" i " UNA" postale turistička atrakcija!

Planeta -
Otvaranjem podmornice, Tivat je postao jedan od retkih evropskih gradova koji svojim gostima može ponuditi neuobičajeno iskustvo - detaljan obilazak velike podmornice

PODGORICA - Podmornica Heroj, koja je pripadala nekadašnjoj Jugoslovenskoj ratnoj mornarici, otvorena je za posete turista kao centralni muzejski eksponat Zbirke pomorskog nasleđa u Porto Montenegru, u Tivtu.

Prvi probni komandant podmornice P-821 Heroj kapetan fregate u penziji Tomislav Drašković i glavni investitor Porto Montenegra kanadski biznismen Piter Mank svečano su u sredu uveče u Tivtu presekli vrpcu na ulazu u tu veliku podmornicu na dizel i električni pogon.

Otvaranjem podmornice, Tivat je postao jedan od retkih evropskih gradova koji svojim gostima može ponuditi neuobičajeno iskustvo - detaljan obilazak velike podmornice.

Turisti će tako moći da osete kao je bilo služiti kao podmorničar i raditi na podmornici kao najkomplikovanijem i najopasnijem ratnom brodu.

Posetioci će moći da vide četiri torpedne cevi, kalibra 533mm na pramcu, centralu - odnosno prostor iz koga se rukovodilo podmornicom, kormilarsku stanicu sa kormilom pravca i dubine, glavnu razvodnu sklopku, radio-kabinu, mašinski prostor sa dva dizel-agregata i elektromotorni prostor prema krmi gde je smešten glavni električni pogonski motor.

U svoje skoro 23 godine aktivne službe, pre nego što je izvučena iz mora na obalu 1991. godine u Tivtu, podmornica Heroj je imala ukupno 726 plovidbena dana, odnosno čak 910 ronjenja i prešla ukupno 46.659 nautičkih milja, što je ekvivalent plovidbi dva puta oko zemaljske kugle.

Podmornica je duga 50,4 metara, široka 4,7 metara i visoka 9,75 metara.

Ovaj ratni brod težak 706 tona porinut je 21.avgusta 1967 godine u Brodogradilištu specijalnih objekata u Splitu.

Uz Heroja u Tivtu je izložena i mala diverzantska podmornica P-912 Una .

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track