U BEZNAĐU: Građanski rat u Egiptu!

Krvavi sukobi vojske i islamista u zemlji faraona

U BEZNAĐU: Građanski rat u Egiptu!

Planeta -
Armija ubila troje, a ranila desetine pristalica predsednika Morsija koji su napali Republikansku gardu u Kairu. Radikalni muslimani u napadima raketama i puškomitraljezima ubili jednog, a ranili dva vojnika na Sinaju

KAIRO - Novi talas revolucije.Egipatska vojska ubila je najmanje troje, a ranila desetine pristalica bivšeg predsednika Mohameda Morsija, koji su napali bazu Republikanske garde u Kairu, u kojoj se veruje da je zatočen svrgnuti lider. Prethodno su islamisti na Sinajskom poluostrvu u napadima raketama i puškomitraljezima na vojne i policijske kontrolne punktove ubili jednog, a ranili dvojicu vojnika, te je stanje pripravnosti podignuto na najviši nivo, a zatvoren je granični prelaz prema Palestini.Oslobađali MorsijaIslamističke snage predvođene Muslimanskim bratstvom pozvale su juče Egipćane na proteste širom zemlje, na takozvani petak odbijanja zbog smene Morsija. Vojska je odobrila proteste navodeći da neće preduzimati nikakve vanredne mere. Međutim, nakon što je grupa od oko 2.000 nasilnih demonstranata u Kairu odlučila da napadne sedište Republikanske garde i oslobodi Morsija, vojska je počela da puca i baca suzavac kako bi rasterala izgrednike. U početku nije bilo jasno ko je pucao na demonstrante, budući da je armija navela da je ispalila gumene metke, međutim, prisutni prepričavaju da su Morsijeve pristalice ubijene iz vojnog oružja.U kairskom predgrađu Nasr siti, dok se dešavao napad na Republikansku gardu, jedan od zvaničnika Muslimanskog bratstva, kojem pripada i Morsi, Mohamed el Beltagi okupljenima je rekao da je u toku oslobađanje predsednika. Zbog toga se veruje da je napad organizovala ta islamska stranka.- Vaša braća su sada ispred Republikanske garde i pokušavaju da pomognu predsedniku Morsiju da izađe. Na njih su pucali vojnici. Pozivam armiju da smeni ministra odbrane i vrati Morsija na vlast. Ići ćemo na Republikansku gardu kao mučenici, u milionskom broju, danas se predsednik Morsi vraća na vlast - pozvao je Beltagi islamiste da napadnu vojsku.OdmazdaPre tog incidenta jedan egipatski vojnik je ubijen, a dva su ranjena u istovremenim napadima islamista koji su pucali raketama i mašinkama na policijske i vojne punktove na Sinaju. Niko nije preuzeo odgovornost za te napade, ali se veruje da je u pitanju odmazda jer je vojska pre tri dana uhapsila islamističkog predsednika Morsija. Nakon svrgavanja Morsija, Adli Mahmud Mansur, sudija Ustavnog suda iz doba Hosnija Mubaraka, postao je privremeni predsednik do održavanja izbora.

Ratno stanje... Vojska rasterivala islamiste puškama i suzavcem
Ratno stanje... Vojska rasterivala islamiste puškama i suzavcem

Stradali za predsednika... Ranjeno više desetina „Morsijevih mučenika“
Stradali za predsednika... Ranjeno više desetina „Morsijevih mučenika“

SAD podržava vojskuVisoki zvaničnici američke administracije založili su se za ponovno uspostavljanje demokratije i političke transparentnosti u Egiptu. Iza kulisa, piše agencija Asošijejtid pres, SAD su naznačile Egiptu i svojim saveznicima da prihvataju odluku vojske da svrgne predsednika Mohameda Morsija i da se nadaju da će vakuum u vlasti popuniti neko naklonjeniji američkim interesima i vrednostima nego što je to bila islamistička Morsijeva vlada.

Islamisti neće saradnjuPortparol Muslimanskog bratstva Gead el Hadad naveo je da taj pokret ne želi da sarađuje s novim rukovodstvom. On je tražio hitno oslobađanje uhapšenih članova stranke, uključujući i predsednika Mohameda Badija.

Izveštač BBC pogođen sačmomIzveštač britanskog BBC Džeremi Bauen lakše je ranjen tokom protesta u Kairu. On je na svom Tviter nalogu napisao da je pogođen sačmom, ali da je dobro.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track