POLAŽE ZAKLETVU:  El Baradej novi premijer Egipta

Vojska zavodi red

POLAŽE ZAKLETVU: El Baradej novi premijer Egipta

Planeta -
Imenovanje El Baradeja za premijera, tri dana posle rušenja s vlasti Mohameda Morsija, kao i njegov susret sa Mansurom, potvrdila je vojska

KAIRO - Mohamed El Baradej, lider liberalne opozicije i bivši šef Međunarodne agencije za atomsku energiju UN, danas će biti imenovan za privremenog premijera Egipta, saopštili su vojni izvori, ali su se tome odmah suprotstavili zvaničnici Muslimanske braće.

Privremeni predsednik Adli Mansur, primio je El Baradeja u predsedničkoj palati, objavili su državni mediji ne iznoseći detalje.

Imenovanje El Baradeja za premijera, tri dana posle rušenja s vlasti Mohameda Morsija, kao i njegov susret sa Mansurom, potvrdila je vojska.

Prema vojnim izvorima, El Baradej bi već večeras trebalo da položi zakletvu.

"Odbacujemo ovaj državni udar i sve što je rezultiralo posle njega uključujući El Baradeja", izjavio je Rojtersu neimenovani izvor iz partije Slobode i pravde, političkog krila Muslimanske braće.

Pobunjenička grupa Tamarod, koja je započela masovne demonstracije čija je kulminacija bila vojni puč i svrgavanje predsednika Morsija, imenovala je El Baradeja, kao predstavnika pokreta u pregovorima s vojskom.

El Baradej, koji je 2005. dobio Nobelovu nagradu za svoj rad u IAEA, vratio se u Egipat 2010. i postao glasni protivnik nekadašnjeg predsednika Hosnija Mubaraka u ustanku koji je 2011. doveo do njegovog rušenja s vlasti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track