AVION REPOM UDARIO U PISTU: Poginula dva kineska državljanina!

AVION REPOM UDARIO U PISTU: Poginula dva kineska državljanina!

Planeta -
U bolnice je 182 putnika, od čega 49 u kritičnom stanju

SAN FRANCISKO - Najmanje dva putnika poginula su kada je avion južnokorejske kompanije Asijana erlajns sa više od 300 putnika udario u pistu prilikom sletanja na aerodrom u San Francisku i zapalio se.

U bolnice je odvezeno 182 putnika, od čega 49 u kritičnom stanju, saopštio je predstavnik aerodroma.

Kineski državni mediji objavili su da je identifikovano dvoje poginulih u udesu aviona na međunarodnom aerodromu San Francisko i da su žrtve dvojica šesnaestogodišnjih učenika koji su trebali da provedu leto u jednom kampu za mlade u Americi.Kineska centralna televizija je objavila da su žrtve dvojica đaka iz srednje škole u kineskoj istočnoj provinciji Džeđiang.Televizija je citirala faks Azijana Erlajna, kompanije u čijem vlasništvu je avion koji je pao, upoćenog gradskim vlastima Điangšana.Najmanje 70 kineskih đaka i nastavnika je bilo na tom letu. Oni su išli u letnje kampove u Americi, saopštile su obrazovne vlasti Kine.Dvojica poginulih đaka su identifikovana kao Je Mengjuan i Vang Linđia, preneo je AP.Kompanija je navela da su obojica đaka imala po 16 godina.

Dok se avion približavao pisti sa zaliva San Francisko, putnici na terminalima i drugi očevici mogli su da vide kako se on neobično klati sa strane na stranu i kako se u jednom trenutku čini da rep naizgled udara u zemlju i odvaja se.

Gornji deo trupa Boinga 777 uglavnom je izgoreo, rep je bio razbijen na komade, jedan motor je izgledao odlomljen, a u olupini su se mogle videti spasilačke ekipe. Istraga je poverena Federalnom istražnom birou a terorizam je odbačen kao mogućnost, rekla je šefica gradske vatrogasne službe Džoan Hejs-Vajt.

Na mesto nereće otišli su istražitelji savezne avijacije i transporta, dok su Asiana i Boing, kao i proizvođač motora Prat & Vitni obećali da će sarađivati sa njima.

Hejs-Vajt je dodala da je svih 307 putnika i članova posade aviona na broju, nekolo sati posle konfuzije u kojoj nije bilo poznato gde se nalazi više od 60 putnika za koje se kasnije ispostavilo da su evakisuani na drugi deo aerodroma.

Na osnovu izveštaja očevidaca i snimaka olupine, bivši vojni pilot i istražitelj koji predaje bezbednost u vazduhoplovstvu na Univeriztetu u Severnoj Karolini, Majk Bar, rekao je da je izgledalo da je avion prišao pisti suviše nisko i da je mogao zakačiti u zid koji je odvaja od mora.

Avion je poleteo u Šangaju, zaustavio se u Seulu i potom u San Francisku, rekli su zvaničnici aerodroma. Aviokompanija je saopštila da je u avion imao 16 članova posade i 291 putnika, od čega 77 Južnokoreanaca, 141 Kineza, 61 Amerikanca i jednog Japanca.

Nacionalnost preostalih putnika nije bila trenutno poznata. Predstavnik aerodroma rekao je da je 49 putnika u kritičnom stanju, dok je 132 pretrpelo manje ozbiljne povrede. Aerodrom je bio zatvoren na nekoliko sati i kada se ponovo otvorio, radile su dve piste. Asijana je južnokorejska aviokompanija, po veličini druga posle Korean er, koja je nedavno je pokušala da proširi svoje prisustvo u SAD.

Boing 777-200 je dvomotorni avion, jedan od najpopularnijih za duge interkontinentalne letove od 12 i više sati. Na sajtu kompanije navodi se da 777-ice mogu da ponesu između 246 i 300 putnika. Najozbiljniji incident sa 777-ocm dogodio se 17. januara 2008. na londonskom aerodromu Hitrou. Avion Britiš ervejsa oštro je sleteo na oko 305 metara od piste i otklizao na njen početak. Udar je razbio opremu za sletanje. Povređeno je 47 putnika ali nije bilo poginulih.

http://www.youtube.com/watch?v=BqNGo7V2qXQ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track