NAPREDAK: Mandela pomera oči i raspoznaje posetioce
Foto: Beta Ap

U bolnici više od mesec dana

NAPREDAK: Mandela pomera oči i raspoznaje posetioce

Planeta -
Bivši južnoafrički lider je u kritičnom, ali stabilnom zdravstvenom stanju i lekari su odlučili da ga ne isključuju sa aparata za veštačko održavanje u životu.

PRETORIJA - Bivši južnoafrički lider i borac protiv aparhejda Nelson Mendela je svestan, raspoznaje svoje posetioce i pomera oči, izjavio je starešina njegovog plemena Tembu posle posete u bolnici u Pretoriji.

"On je dobro. Ne može da govori, ali me je prepoznao i napravio nekoliko gestova raspoznavanja poput pomeranja očiju", rekao je plemenski starešina i Mendelin rođak Bujelekaja Dalinđebo dajući optimističan, ali oprezan opis zdravstvenog stanje lidera, prenela je agencija AFP.

Dalinđebo je, u pratnji tradicionalnih šefova (starešina) doputovao iz svog sela da "oda počast velikom vođi" koji se nalazi u bolnici u Pretoriji više od meseca dana.

U ponedeljak, 8.jula navršilo se tačno mesec dana od kada je Mendela primljen u bolnici zbog ponovljene plućne infekcije. Bivši južnoafrički lider je u kritičnom, ali stabilnom zdravstvenom stanju i lekari su odlučili da ga ne isključuju sa aparata za veštačko održavanje u životu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track