Nepriznata CPC diže svoju crkvu u Podgorici

Nepriznata CPC diže svoju crkvu u Podgorici

Planeta -
Bogomolja bi trebalo da bude izgrađena na Malom brdu iznad Podgorice, ali nedaleko od Hrama Hristovog vaskresenja koji je podigla Mitropolija SPC u podnožju Malog brda

PODGORICA - Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) najverovatnije će podići svoj hram u Podgorici, pošto je Gradska skupština najavila da će joj dodeliti plac.

Hram kanonski nepriznate CPC trebalo bi da bude izgrađen na Malom brdu iznad Podgorice, ali nedaleko od Hrama Hristovog vaskresenja koji je podigla Mitropolija Srpske pravoslavne crkve (SPC) u podnožju Malog brda.

Hram Hristovog vaskrsenja, kako je najavljeno, treba da bude osveštan početkom oktobra ove godine. Kada je reč o izgradnji hrama CPC-a, mišljenja o tome su podeljena. Prema nekim tumačenjima, ako CPC podigne svoj hram, to bi moglo da znači da se odriče pravoslavnih crkava i hramova, koje, kako ocenjuje, sada nezakonito drži Mitropolija SPC u Crnoj Gori.

Izgradnja novog hrama bi takođe, na neki način bila priznanje legitimnosti Mitropolije SPC u Crnoj Gori, koju CPC smatra tuđom crkvom.Crnogorska pravoslavna crkva sada ima samo jednu svoju crkvu, čiju je izgradnju finansirao privatni donator. Njeno sedište, odnosno, Vladičanski dom, nalazi se u jednoj privatnoj kući na Cetinju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track