Japanska mafija dobila svoje novine!
Foto: Think

Japanska mafija dobila svoje novine!

Planeta -
Prvi broj ovog magazina, pod naslovom "Gazeta klana Jamagući" , izašao je nedavno, a uvodni članak potpisuje šef organizacije, Kenići Šinoda

TOKIO - Članovi najmoćnije japanske kriminalne organizacije - jakuze, dobili su svoje zvanično glasilo, sa logom organizacije, u obliku dijamanta, otštampanim na naslovnici.

Kako prenose japanski mediji, prvi broj ovog magazina, pod naslovom "Jamagući-gumi Šinpo", ili "Gazeta klana Jamagući" , izašao je nedavno, mada se ne zna tačno kada, jer kako se i moglo pretpostaviti, nije bilo reklamne kampanje.

Časopis se ne može naći na kioscima, a ne postoji ni mogućnost pretplate. Ipak, blizu 28.000 članova dobilo je prvi broj čiji uvodni članak potpisuje šef organizacije, Kenići Šinoda, koji mlade generacije jakuza podseća da su tradicionalne vrednosti, kao što su odanost i disciplina, decenijama činile snagu japanskog podzemlja. Poput direktora neke kompanije, glavni "bos" ističe da su nastupila teška vremena - samo prošle godine organizacija je izgubila 3.300 članova, i da japanska mafija ne sme da se uljujkuje na lovorikama slave ukoliko želi da unapredi poslove i uveća profit.

Magazin, štampan na osam stranica, bavi se i nekim zabavnijim temama kao što su tradicionalna japanska haiku poezija i misaone igre na tabli poput igre go i japanskog šaha (šogi). Tu je i neizostavna rubrika "Pipl" u kojoj su čitaoci mogli da pročitaju detalje sa nedavnih partija ribolova glavešina klana. Kao i italijanska mafija ili kineske trijade, jakuze imaju širok dijapazon aktivnosti, od kocke preko prostitucije i reketiranja do šverca i preprodaje droge. Svoje poslove su vremenom proširili i na područje finansija i nekretnina.

Organizacije jakuza zvanično nisu zabranjene, a njihove aktivnosti su dugo bile tolerisane. Proteklih godina, međutim, došlo je do pooštravanja zakona protiv organizovanog kriminala i japansko podzemlje se sve češće nalazi na udaru policije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track