Hrvati s fantomkama uhapsili 12 Srba!
Foto: Beta

Policijska akcija u Trpinji kod Vukovara

Hrvati s fantomkama uhapsili 12 Srba!

Planeta -
Teško naoružani policajci s maskama na licu upali u srpske kuće i priveli ljude koji se sumnjiče da su počinili ratne zločine 1991. godine

VUKOVAR - Opsežna akcija.Hrvatska policija privela je juče 12 Srba u mestu Trpinja kod Vukovara zbog sumnje da su počinili ratne zločine od sredine septembra do kraja novembra 1991. godine. Policajci s fantomkama na glavi i oružjem u rukama upadali su u kuće Srba, koji su se pre 16 godina vratili na svoja ognjišta.Hapsili na njivamaPolicija je privodila ljude u njihovim kućama, pa čak i na njivama, gde su obavljali svoje poslove, kao i na radnim mestima. Žena čiji je rođak među odvedenima kaže da je policija tražila neke spiskove i zapisnike, ali da nije ništa pronašla. Policajci su joj rekli da ljude odvode na informativni razgovor. Uznemireni meštani navode da je akcija izgledala strašno jer su policajci nosili fantomke i oružje.Prema navodima hrvatskih medija, uhapšeni se sumnjiče da su počinili ratni zločin protiv 16 hrvatskih civila, ratnih zarobljenika ranjenika i bolesnika. Akciju su sprovele dve policijske uprave - osječko-baranjska i vukovarsko-sremska.Policija nije saopštila detalje akcije hapšenja, ali je navela da je istraga protiv uhapšenih započeta još 2000. godine. Hrvatski mediji nezvanično saznaju da su uhapšeni bivši pripadnici nekadašnje teritorijalne odbrane Trpinja i odeljenja milicije, kao i jedan radnik vukovarsko-sremske policije.Neprimerena akcijaSrpska organizacija Zajedničko veće opština iz Vukovara osudilo je takav način postupanja policijskih službenika, nazvavši ga neprimerenim s obzirom na to da je reč o građanima koji već 16 godina nakon mirne reintegracije žive i rade u Hrvatskoj.I Koalicija udruženja izbeglica osudila je privođenje Srba iz sela Trpinja.- Način na koji je izvršeno privođenje ima za cilj zastrašivanje Srba i obeshrabruje povratak izbeglih i prognanih iz Srbije i Republike Srpske u Hrvatsku. Nedopustivo je da se 18 godina posle završetka rata Srbi u Hrvatskoj tretiraju kao zločinci i kolektivni krivci za sve ono što se desilo od 1991. do 1995 - piše u saopštenju koje je potpisao predsednik Koalicije Miodrag Linta. Inače, u mestu Trpinja, koje se nalazi između Vukovara i Osijeka, 90 odsto stanovništva je srpske nacionalnosti.

Tražili oružje kod TompsonaSplitska policija pretražila je juče stan hrvatskog pevača Marka Perovića Tompsona, poznatog po ustaškoj ikonografiji, u potrazi za oružjem, ali ga nisu pronašli. Tompson se, naime, u intervjuu na Narodnom radiju pohvalio da još ima pušku iz rata, pa je policija došla da proveri da li je to istina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track