Crna Gora proslavlja Dan državnosti

Crna Gora proslavlja Dan državnosti

Planeta -
Vujanović je rekao da ovogodišnja proslava Dana državnosti ima posebnu vrednost, jer se obeležava u godini u kojoj je Crna Gora proslavlja dva veka rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša

PODGORICA - Crna Gora obeležava danas Dan državnosti, u znak sećanja na 13. jul 1878. godine, kada je na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država, i isti datum 1941. kada je počeo narodni ustanak protiv fašizma.

Crnogorski predsednik Filip Vujanović u petak uveče je povodom Dana državnosti priredio svečani prijem u Plavom dvorcu na Cetinju.

On je rekao da slobodarstvo i antifašizam, ujedinjeni u jedan datum - 13. jul, na najbolji način simbolizuju Crnu Goru.

Vujanović je rekao da ovogodišnja proslava Dana državnosti ima posebnu vrednost, jer se obeležava u godini u kojoj je Crna Gora proslavlja dva veka rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša.

Podsećajući na bogate i sadržajne veze Njegoša sa velikanima današnjih država Evropske unije, ponoviću našu odlučnost da budemo deo te velike evropske porodice, koja nam je potrebna, ali čijim vrednostima i mi možemo da doprinesemo dostignućima naše istorije i kulture , naveo je Vujanović.

Zbog toga je, kako je rekao, poštovanje Njegoša večna obaveza Crne Gore.

U Podgorici su, povodom Dana državnosti, u petak dodeljene Trinaestojulske nagrade. Ovogodišnji laureati su politikolog Ratko Knežević i književnici Ilija Lakušić i Gojko Čelebić.U

Podgorici je povodom Dana državnosti, izvršena počasna artiljerijska paljba sa 10 plotuna iz šest artiljerijskih oruđa. Povodom Dana državnosti, 13, 14. i 15. jul proglašeni su za neradne dane u Crnoj Gori.

Krivokapić obišao crnogorsku zajednicu u Lovćencu

Predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić obišao je crnogorsku zajednicu u Lovćencu i poručio da će u vremenu koje dolazi država više pažnje posvetiti rešavanju problema Crnogoraca u Srbiji, saopštilo je danas Udruženje Crnogoraca Srbije "Krstaš".

Krivokapić je najavio novi sastanak sa delegacijom koju će predvoditi organizator crnogorske dijaspore Nenad Stevović u septembru u Podgorici, uoči, kako je navedeno u saopštenju, posete premijera Srbije Ivice Dačića Crnoj Gori.

Poseta crnogorskoj zajednici u Lovćencu upriličena je juče, na kraju Krivokapićeve dvodnevne zvanične posete Srbiji.Predsednik crnogorskog parlamenta posetio je Crnogorski kulturni centar, gde su sedišta "Krstaša" i Crnogorskog kulturno prosvetnog društva "Princeza Ksenija".

Pored biste Petra II Petrovića Njegoša, na platou ispre kulturnog centra, uz himnu "Krstaša" sa crnogorskim zastavama i aplauzom dočekali su ga brojni građani, a potom je na zatvorenom sastanku razgovarao sa delegacijom crnogorske zajednice u Srbiji, precizira "Krstaš".

Krivokapić je tokom posete Beogradu razgovarao sa premijerom Dačićem, a obratio se i poslanicima Skupštine Srbije na posebnoj sednici, poručivši da je otvaranje pristupnih pregovora Srbije sa EU istorijski korak i da Srbija na tom putu može da računa na Crnu Goru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track