Indija ugasila telegramsku službu staru 160 godina!

Indija ugasila telegramsku službu staru 160 godina!

Planeta -
U nedelju, stotine Indusa požurilo je u preostalih 75 telegrafskih kancelarija da pošalje poslednje telegrame prijateljima i porodici kao uspomenu

NJU DELI - Poslednji telegram u Indiji poslat je u nedelju kasno uveče i sa njime je ugašen servis koji je duže od 160 godina pružao brzu i pouzdanu komunikacionu uslugu milionima ljudi.

U nedelju, stotine Indusa požurilo je u preostalih 75 telegrafskih kancelarija da pošalje poslednje telegrame prijateljima i porodici kao uspomenu.

Visoki zvaničnik državne telekomunikacione kompanije Šamin Akhtar rekao je da je morao da otkaže odmore radnicima kako bi se kompanija izborila sa navalom. Ministarstvo telekomunikacija saopštilo je da je u poslednjih sedam godina telegrafska služba izgubila 250 miliona dolara i da je postala suvišna u doba elektronske pošte, pouzdanih fiksnih linija i mobilnih mreža.

Pojedini korisnici koji su poslednjeg dana posetili telegrafske kancelarije poslali su telegram ministru komunikacija Kapilu Sibalu, sa molbom da ne ukida taj servis. Indijska telegrafska služba počela je da radi 1850, kada je prvi telegram poslat iz centra Kalkute u Dijamantsku luku, gradsku periferiju udaljenu 40 kilometara od centra.

U sledećim decenijama telegrafske službe su se proširile i povezale zemlju mrežom koja se proslavila kao brza i pouzdana. Na vrhuncu službe, 1980-ih, u Indiji je bilo više od 45.000 telegrafskih kancelaraija, a desetine hiljada radnika slalo je po 600.000 telegrama svakog dana.

Od vesti o rođenju i smrti, upisu na fakultet i zaposlenju do poziva na sud, telegram je bio glavni oblik komunikacije za milione Indusa, preko kojeg su primali najvažnije vesti.

Do nedavno vlada je putem telegrama obaveštavala dobitnike nagrada za civilne zasluge i izdavala sudska obaveštenja. Indijske oružane snage prepoznavale su telegrame svojih pripadnika koji su produžavali odmore ili poruke porodica vojnika koje su tražile njihovo prisustvo na sahranama.

Nije bilo odmah poznato čime će vlada zameniti telegram za takva obaveštenja, ali su zvaničnici rekli da će se njene službe najverovatnije opredeliti za imejl.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track