SKANDAL: Premijer Španije primio 25.200 evra mita!

Marijano Rahoj umešan u korupciju

SKANDAL: Premijer Španije primio 25.200 evra mita!

Planeta -
Predsednika vlade sumnjiče da je isplaćivan iz tajnog fonda svoje Narodne partije, koji su punile firme u zamenu za javne poslove

MADRID - Najveća afera u modernoj istoriji Španije.Španski premijer Marijano Rahoj (58) suočen je s pozivima da podnese ostavku zbog optužbi da je učestvovao u velikoj korupcionaškoj aferi. Skriveno 48 milionaMediji u toj zemlji navode da je sadašnji premijer za vreme dok je bio ministar u prethodnoj vladi Hosea Marije Aznara iz tajnog fonda stranke Narodne partije dobio najmanje 25.200 evra, koje nije prijavio, a čije je poreklo sumnjivo.

Ta vladajuća partija, čiji je Rahoj predsednik, imala je tajni fond, koji su finansirali donatori iz raznih korporacija, da bi potom bili nagrađivani javnim ugovorima. Sredstva iz tajnog fonda su, kako se tvrdi, korišćena za dopunjavanje plata članova stranke. Tajnim fondom rukovodio je partijski blagajnik Luis Barsenas (55), koji je uhapšen i juče izveden na sud zbog korupcije. Barsenas se sumnjiči da je sakrio najmanje 48 miliona evra iz tajnog fonda na račune u švajcarskim bankama. Prema navodima lista Pais, Rahoj je između 1998. i 2008. primio najmanje 25.200 evra, i to iz dva puta - po 12.600 evra.Iako je premijer negirao da je uzeo te pare, list Mundo objavio je prepisku između njega i Barsenasa koja ga direktno povezuje s korupcionaškim skandalom. U pitanju su bile tekstualne poruke koje je Rahoj preko mobilnog telefona razmenjivao s blagajnikom stranke od maja 2011. do marta 2013, a njihovo dopisivanje je okončano dva meseca nakon što je izbio skandal. Prethodno je objavljeno da je kod Barsenasa nađena sveska u kojoj je on ispisivao kome je od funkcionera dao koliko para, a na spisku se nalazi i Rahoj.Nelegalno finansiranjeBarsenas je u intervjuu koji je španski list objavio pre nekoliko dana rekao da se Narodna partija bavi nezakonitim finansiranjem već skoro 20 godina, dok je ta stranka više puta opovrgla tvrdnje o tajnom finansiranju.Inače, Španija se bori sa ogromnim budžetskim deficitom i najvećom nezaposlenošću u evrozoni, koja doseže čak do 27,2 odsto.

Tajnim fondom rukovodio partijski blagajnik Luis Barsenas, kojem se sudi
Tajnim fondom rukovodio partijski blagajnik Luis Barsenas, kojem se sudi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track