Najnovije vesti

Papa stize u Rio, najveća policijska akcija u istoriji grada

Svetski dan mladih

Papa stize u Rio, najveća policijska akcija u istoriji grada

Planeta
Posetu pape Franje, od 22. do 28. jula, obezbeđivaće 30.000 pripadnika policijskih i vojnih snaga, a grad će nadletati helikopteri

RIO DE ŽANEIRO - Papa Franja dolazi sledeće nedelje u Rio de Žaneiro gde se u organizaciji Katoličke crkve održava Svetski dan mladih, a predviđeno obezbeđenje je najveća policijska akcija u istoriji tog grada.

"Biće to najveća policijska akcija ikada realizovana u ovom gradu", rekao je agenciji Frans pres predstavnik državne službe za obezbeđenje Rija, Roberto Alzir Diaz Čaves.

Očekuje se da će na manifestaciji, koja traje od 22. do 28 jula, prisustvovati 1,5 miliona mladih katolika. Obezbeđivaće je 30.000 pripadnika policijskih i vojnih snaga, a grad će nadletati helikopteri.

Osim toga, turistički delovi grada, metro i autobuske stanice, a posebno favele, koje se smatraju najopasnijima, biće neprestano pod nadzorom policije.

"Obezbeđenje će biti znatno veće nego za vreme iste manifestacije u Madridu 2011. godine", rekao je Diaz Čaves. On je dodao da je plan o obezbeđivanju manifestacije napravljen u junu, kad su širom Brazila danima trajale masovne demonstracije.

Više od 1,2 miliona ljudi učestvovalo je 20. juna širom Brazila na demonstracijama, koje su počele desetak dana ranije u Sao Paulu, a samo u Rio de Žaneiru okupilo se 300.000 ljudi. Povod za proteste bili su povećanje cena javnog prevoza i velika poreska opterećenja, korumpiranost političara i loše stanje zdravstva i obrazovanja.

Papa Franja će tokom boravka u Rio de Žaneiru između ostalog posetiti jednu favelu u severnom predgrađu. Obezbeđenje će biti posebno koncentrisano na poznatoj plaži Kopakabana, gde se očekuje najveća koncentracija mladih katolika. Papa Franja neće koristiti vozilo sa posebnmim obezbeđenjem, tzv. "papamobil", već otvorene džipove kako bi bio bliže narodu, navodi Frans pres.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...