BRODOLOMNIK: Počinje suđenje Kapetanu kukavici
Foto: Tanjug

Kosta Konkordija

BRODOLOMNIK: Počinje suđenje Kapetanu kukavici

Planeta -
Kapetan Frančesko Sketino se hvalisao pred jednom plavušom, gošćom broda, u trenutku kada je izvodio rizičan manevar kako bi "pozdravio" ostrvo gde se potom i dogodila tragedija

GROSETO - Suđenje kapetanu broda "Kosta Konkordija" Frančešku Sketinu, optuženom za ubistvo iz nehata 32 ljudi u nesreći koja je zadesila taj luksuzni kruzer prošle godine, treba da počne danas u gradu Groseto u Toskani.

Kapetanu Sketinu (52), za kojeg tabloidi kažu da je najomraženiji čovek u Italiji, sudi se za ubistvo iz nehata, izazivanje brodoloma, kao i napuštanje broda pre nego što su sa njega evakuisani svi putnici, prenela je agencija AFP.

Kako su naveli madiji, Sketino se hvalisao pred jednom plavušom, gošćom broda, u trenutku kada je izvodio rizičan manevar kako bi "pozdravio" ostvro gde se potom i dogodila tragedija.

Njegov advokatski tim tvrdi da bi krivicu za nesreću trebalo da snose i drugi članovi posade kao i kompanija u čijem je vlasništvu bio kruzer. Očekuje se da bi tokom suđenja čak 450 svedoka moglo da bude pozvano da svedoče.

Sketinovi advokati, Domeniko i Frančeško Pepe, pozvali su 100 svedoka i obećali da će dokazati da za nesreću nije bila "kriva samo jedna osoba". Oni planiraju da dokažu da su nesreći doprineli uprava kompanije "Kosta Kročere", u čijem je vlasništvu bio potonuli kruzer, materijali od kojih je bio izgrađen brod, kao i kvar na vratima za izlaz u hitnim slučajevima i pomoćnim generatorima.

Kompanija "Kosta Kročere" priznala je delimičnu odgovornost kao Sketionov poslodavac i kontoroverznom sudskom odlukom treba da plati milion evra odštete, ali protiv nje neće biti pokrenut krivičan postupak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track