Kraljica odobrila zakon o legalizaciji istopolnih brakova!

Velika Britanija

Kraljica odobrila zakon o legalizaciji istopolnih brakova!

Planeta -
Kraljičino odobrenje bila formalnost i poslednji korak u proceduri kojim će predlog postati zakon

LONDON - Britanska kraljica Elizabeta Druga odobrila je zakon kojim se legalizuju istopolni brakovi u Engleskoj i Velsu, koji je u utorak usvojio Donji dom britanskog parlamenta. Kraljičino odobrenje bila formalnost i poslednji korak u proceduri kojim će predlog postati zakon, javila je agencija Asošijejted pres.

Zakon omogućava homoseksualnim parovima da sklapaju građanski brak i brak na verskim ceremonijama, ali američka agencija podseća da Anglikanska i crkva Velsa to ne mogu da čine. Takođe se dozvoljava da oni koji su ranije stupili u "građansko partnerstvo", koje podrazumeva slična prava i obaveze kao i brak, pretvore svoj odnos u brak.

Premijer Dejvid Kameron je podržao zakon, ali je on izazvao podele u njegovoj Konzervativnoj stranci i debate u parlamentu, navodi AP. Poslanici Donjeg doma su u utorak odlučili da se ne suprotstavljaju jednom broju manje važnih amandmana na Zakon o braku parova istog pola, koji je predložio gornji Dom lordova, a poslanici su se složili oko promena kao što je obezbedivanje zaštite transrodnih parova (ljudi mogu da promene pol i ostanu u braku.Škotska vlada sačinila je svoj zakon za istopolne brakove prošlog meseca, ali je skupština Severne Irske odlučila da blokira takav pravni akt.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track