TRAGEDIJA U INDIJI: Otrovni ručak ubio 22 dece!
Foto: Beta Ap

Mališani se potrovali od školskog obroka

TRAGEDIJA U INDIJI: Otrovni ručak ubio 22 dece!

Planeta -
Školarci od osam do 11 godina tokom nastave pojeli hranu u kojoj su nađene velike količine insekticida. U bolnici završilo 25 dece

PATNA - Higijena im nije na prvom mestu.Indijska deca od osam do 11 godina otrovala su se u školi u državi Bihar nakon što su pojela besplatni obrok u kojem je bila velika količina insekticida. Ukupno 47 dece konzumiralo je otrovni ručak, njih 22 je umrlo, dok je na lečenju u bolnici njih 25, od kojih je deset u ozbiljnom stanju.Hrana nije opranaMališani iz okruga Čapra imali su na raspolaganju dve vrste obroka. Jedan se sastojao od pirinča i sočiva, a drugi od soje i krompira. Deca su posle jela počela masovno da povraćaju.Otac jednog deteta Radža Džadav ispričao je da je njegov sin počeo nekontrolisano da povraća nakon što je došao iz škole, te su ga odmah odveli u bolnicu, u kojoj se i dalje nalazi. Mnogi roditelji, međutim, nisu na vreme primetili da je njihovoj deci loše, te su ona umrla kod kuće ili na putu za bolnicu, a dvoje mališana izdahnulo je dok su lekari pokušavali da im pomognu. Nadležni strahuju da bi broj žrtava mogao da bude i veći jer je desetoro dece u veoma teškom stanju.Istragom je kasnije utvrđeno da je u hrani bilo organofosfata, koji se koristi kao insekticid na pirinču i pšenici, i da hrana nije oprana pre nego što je pripremljena. Nadležni tvrde da je otrov nađen u jelu od pirinča, međutim, meštani veruju da je problem bio u obroku od soje i krompira. Oni tvrde da se deci koja su jela pirinač i sočivo ništa nije dogodilo.Indijske vlasti su nakon masovnog trovanja suspendovale zvaničnika koji je bio zadužen za program besplatnog obroka u školi i podnele krivičnu prijavu za nemar protiv njenog direktora, koji je pobegao čim je đacima pozlilo.NeuhranjeniInače, indijski program besplatnog školskog obroka jedan je od najvećih te vrste u svetu. Program je uveden prvo na jugu Indije, gde je viđen kao podsticaj siromašnim roditeljima da šalju decu u školu, a zatim se raširio na celu zemlju i pokrio 120 miliona đaka kako bi se suzbila pothranjenost. Iako je bilo povremenih žalbi na kvalitet hrane ili nepoštovanje higijene, izgleda da je trovanje u Biharu najveća nesreća koja je imala veze s tim programom.

Deca jela soju, pirinač, krompir i sočivo
Deca jela soju, pirinač, krompir i sočivo

Odšteta 2.500 evraIndijske vlasti naredile su istragu o slučaju trovanja, a roditeljima preminule dece ponudile su odštetu. Svako kome je dete umrlo dobiće 200.000 rupija, što je oko 2.500 evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja