BiH: Po hitnom postupku usvojen zakon o JMB
Foto: Beta Ap

Protesti postigli cilj

BiH: Po hitnom postupku usvojen zakon o JMB

Planeta -
Zbog ovog zakona početkom juna održavani su protesti građana u kojima je bila blokirana i zgrada institucija BiH, posle čega poslanici iz RS ali i hrvatskih stranaka nisu išli na posao u Sarajevo

SARAJEVO - Predstavnički dom parlamentarne skupštine BiH usvojio je po hitnom postupku Predlog zakona o izmeni i dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju.

Savet ministara BiH juče je jednoglasno utvrdio predlog ovog zakona i uputio ga u parlamentarnu proceduru, uz zahtev za razmatranjem po hitnom postupku. Ovim zakonom registraciona područja prilagođena su teritorijalnoj organizaciji BiH u skladu s Ustavom BiH i Izbornim zakonom, obrazloženo je.To znači da ima devet registracionih područja unutar entitetskih linija i Brčko Distrikta BiH, i to tri u Republici Srpskoj, jedno u Brčko Distriktu i pet u Federaciji BiH.

Definisano je i da jedinstveni matični brojevi izdati po dosadašnjim propisima ne podležu promeni, prenela je agencija Fena. Tokom sednice ispred zgrade Parlamenta okupilo se dvadesetak građana kojima, kako su rekli, smeta da se kroz predložena rešenja BiH deli.

Zbog ovog zakona početkom juna održavani su protesti građana u kojima je bila blokirana i zgrada institucija BiH, posle čega poslanici iz RS ali i hrvatskih stranaka nisu išli na posao u Sarajevo dok im nije zagarantovana bezbednost.Zakon o jedinstvenom matičnom broju Savet ministara je već dva puta slao u parlamentarnu proceduru bezuspešno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track