SAZNAJTE: Šta se dogodilo sa psima na Titaniku
Foto: Reuters

Sudbina četvoronožnih ljubimaca

SAZNAJTE: Šta se dogodilo sa psima na Titaniku

Planeta -
Titanikom su uglavnom putovali psi, različitih rasa, najviše pekinezera, čau-čau, king čarls španijela i erdel terijera. Oni su bili vlasništvo imućnih gospođa

Luksuzni britanski brod Titanik potonuo je 15.aprila 1912.godine. Od 2.224 ljudi, koliko ih se ukrcalo na brod, samo 705 osoba je preživelo. Broj životinja koje su se tom prilikom utopile nikada nije precizno utvrđen, ali se zna da ih je bilo mnogo.

Titanikom su uglavnom putovali psi, različitih rasa, najviše pekinezera, čau-čau, king čarls španijela i erdel terijera. Oni su bili vlasništvo imućnih gospođa, koje su se ponosno šepurile palubom noseći ljubimce u naručju.Na brodu su postojale posebne prostorije u kojima su bili smešteni kavezi sa psima. Članovi posade bili su zaduženi da ih svakodnevno obilaze, čiste za njima i izvode u šetnju po plaubi.

Novi i izglancani kavezi za pse nisu zadovoljavali kriterijume ekscentricnih putnika koji su zahtevali još bolje uslove za svoje ljubimce! Tako je maleni fru fru spavao u kabini svoje vlasnice Helene Bisop. Ona je svog psa u trenucima dok je brod tonuo ostavila u toj istoj kabini, zaključanog. Znala je da će je odbiti da ga smesti u čamac za spasavanje... Kasnije je često pričala o tome kako je u snovima proganja pogled psa koji moli da ga ne ostavlja samog.Poznat je i slučaj porodice pukovnika Dž.Dž. Astora koji je putovao u društvu svoje trudne supruge Madlejn i erdel terijera Kiti. Kada se tragedija desila, u čamac je primljena samo gospođa Madlejn. Ona je, dok se čamac spuštao, pokušavala pogledom da pronađe svog supruga, ali jedino što je videla bila je uplašena Kiti koja je neprestano jurcala sa jednog kraja palube na drugi. I pukovnik i Kiti su se nažalost utopili.Međutim, nisu svi ljubimci saTitanika ostali u hladnim vodama Atlantika. Spaseni su jedan pekinezer i dva pomeranca. Pekinezer je bio vlasništvo gospodina Harpera, koji je poticao iz jako imućne porodice, a u trenucima potapanja broda, prokriumčario je jedan čamac i tako spasao celu svoju porodicu, ali i ljubimca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track