Slovenački ministar osuđen na sedam godina zatvora!
Foto: Beta

Bivši visoki funkcioner nije uspeo da izbegne pravdu

Slovenački ministar osuđen na sedam godina zatvora!

Planeta -
Tako to rade komšije Nekadašnji prvi čovek ministarstva unutrašnjih poslova Slovenije Igor Bavčar ide na robiju zbog pranja novca i prevare

LJUBLJANA - Obračun s kriminalom.Bivšeg slovenačkog ministra unutrašnjih poslova Igora Bavčara ljubljanski sud osudio je na sedam godina strogog zatvora zbog pranja novca. Zloupotrebio vlastOn je proglašen krivim za taj prekršaj dok je bio generalni direktor slovenačke firme „Istrabenz“, a na teret mu se stavlja i da je zloupotrebio vlast tokom prodaje deonica te kompanije slovenačkoj „Pivovarni Laško“. Pored zatvorske kazne, moraće da plati i odštetu u iznosu od 21 milion evra, koje je prisvojio tokom ilegalne transakcije 2007.Bavčar je bio ministar slovenačke policije od 1990. do 1992, a direktor „Istrabenza“ postao je 2002. U to vreme sarađivao je s Boškom Šortom, koji je bio generalni direktor „Pivovarne Laško“. S njim je i izveo sve nelegalne transakcije, pa je ljubljanski sud i Šorta osudio na pet godina i 10 meseci zatvora. Njemu se na teret stavlja ilegalna kupovina deonica i zloupotreba vlasti. Naime, ta kupovina izazvala je gubitak od 24 miliona evra za njegovo preduzeće.Dvojica uticajnih Slovenaca malverzaciju su obavila tako što su najpre pokrenuli prodaju deonica „Istrabenza“ koje su bile u vlasništvu „Pivovarne“. „Pivovarna“ je tad prodala 7,3 odsto „Istrabenza“ kompaniji „Plinfin“, a onda ih je firma „Plinfin“ prodala za 7.500 evra „Sportini“. Ta prodaja izvšena je za sitnicu od 24,9 miliona evra „Micotrustu“ u vlasništvu jednog od optuženika, koji je pak paket deonica „Istrabenza“ prodao dalje za 49,2 miliona evra.Osuđen i saradnikInače, Šrot se tereti i za privatizaciju „Pivovarne Laško“, koju je preuzeo 2005, kad je prosperirala, a nakon što je preuzela i „Pivovarnu union“. Naredne godine prodata je „Infond holdingu“ i uskoro je otkriveno da je na kraju lanca vlasništva nad kupcem „Pivovarne“ niko drugi nego Šrot sa suprugom. On je imao i udeo u „Merkatoru“, „Fruktalu“, „Radenskoj“, pa i u izdavačkim kućama „Delo“ i „Večer“.

Janez Janša
Janez Janša

Borac za ljudska prava u SFRJIgor Bavčar bio je politički aktivan još za vreme SFRJ kad je radio kao borac za ljudska prava. Međutim, nakon toga je postao poznat kao borac za nezavisnost Slovenije i njeno odvajanje od Jugoslavije, pa se smatra i jednim od njenih arhitekata. Do 2002. vodio je pregovore za pristup Slovenije Evropskoj uniji, da bi tada naglo izašao iz politike i preuzeo vođstvo nad „Istrabenzom“.

Nije prvi slučaj u SlovenijiSlučaj Igora Bavčara nije prvi slučaj da je jedan visoki politički funkcioner osuđen na najtežu kaznu zbog umešanosti u različite malverzacije i korupciju. Naime, ljubljanski sud je u junu osudio bivšeg premijera Janeza Janšu na dve godine zatvora i 37.000 evra odštete zbog korupcije u vezi sa sklapanjem spornog ugovora o naoružanju, vrednog 278 miliona evra, kojim je značajno oštetio budžet zemlje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja