Australija: SAD bombardovala zaštićeni Veliki koralni greben?!
Foto: Rojters

Trening vežba

Australija: SAD bombardovala zaštićeni Veliki koralni greben?!

Planeta -
Ukoliko uprava nacionalnog parka i australijske vladine agencije smatraju da bombe treba da budu pronađene i izvučene iz mora, onda ćemo se sa njima sarađivati na tome, saopštila je vojska SAD

KANBERA - Američki borbeni avioni bacili su bombe na Veliki koralni greben u Australiji nakon što je trening vežba pošla po zlu.Dva aviona izbacila su bombe u vodu 50 metara dalje od korala kako bi minimalizovali moguću štetu na lokaciji koja se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine. Od ukupno 4 bombe, nijedna nije eksplodirala.Piloti imali zadatak da bombe izbace iznad poligona za gađanje koji se nalazio na obližnjem ostrvu, ali je misija prekinuta."Avioni su imali malo goriva i ne bi uspeli da slete da su nosili dodatni teret koji su predstavljale bombe od kojih je svaka težila 226 kilograma", stoji u saopštenju mornarice.Australijska senatorka Larisa Voters opisala je bacanje bombi u tako osetljivoj zoni kao „skandalozno“.„Da li su oni potpuno poludeli? Da li se ovako odnosimo prema svetskoj baštini? Dozvoljavamo da je strana sila bombarduje? Kako možemo da u isto vreme čuvamo nešto i da ga bombardujemo“, izjavila je ona.Veliki koralni greben predstavlja najveću mrežu koralnih struktura, bogat je morskim životom i proteže se 2.600 kilometara uz obalu Australije.

Američka mornarica razmatra mogućnost da iz mora izvuče bačene bombe. Portparol mornarice je rekao da se razmatra izvlačenje bačenih bombi iz mora i da se o tome vode konsultacije sa australijskim vlastima.

"Ukoliko uprava nacionalnog parka (Veliki koralni greben) i australijske vladine agencije smatraju da bombe treba da budu pronađene i izvučene iz mora, onda ćemo se sa njima sarađivati na tome", rekao je portparol.

On nije rekao da li su bombe oštećene, kao ni da li će na njih uticati to što su dugo u morskoj vodi. Australijske vlasti nadležne za zaštitu Velikog koralnog grebena ocenile su da je rizik od detonacije bačenih bombi za obuku "izuzetno mali".

Tokom vežbe avioni tipa "AV-8B harijer" trebalo je da ispuste bombe na obližnje ostrvo, ali je počelo da im nestaje gorivo. Pošto ne smeju da slete natovareni, morali su da bace bombe od po četvrt tone, objasnila je američka mornarica.

Dva mlaznjaka dobila su naređenje da odu do drugog ostrva i tamo izbace bombe, ali se i od toga odustalo jer to ne bi bilo bezbedno. Avioni su potom bombe bacili uz Veliki koralni greben kod obale Kvinslenda.

Veliki koralni greben se pruža duž više od 2.600 kilometara istočne obale Australije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track