IMIGRANT: Snouden napušta aerodrom Šermetjevo
Foto: Reuter

Odbegli agent CIA

IMIGRANT: Snouden napušta aerodrom Šermetjevo

Planeta -
Ruska Federalna migraciona služba izdala je bivšem saradniku američke obaveštajne agencije CIA Edvardu Snoudenu imigracioni dokument

MOSKVA - Ruska Federalna migraciona služba izdala je bivšem saradniku američke obaveštajne agencije CIA Edvardu Snoudenu imigracioni dokument koji mu dozvoljava da napusti tranzitnu zonu moskovskog aerodroma Šeremetjevo, izjavio je izvor u ruskom pravosuđu."Odgovarajući dokument je izdat Snoudenu istog dana kada je on podneo zahtev za privremeni azil. Taj dokument mu omogućuje da napusti tranzitnu zonu Šeremetjeva, ukoliko ne bude protivljenja od strane pogranične službe", rekao je taj izvor.Snouden je podneo zahtev za privremeni azil 16. jula, podsetila je RIA novosti.

Advokat Anatolij Kučerena predao je imigracioni dokument svom klijentu Snoudenu."Oni su porazgovarali. Gospodin Kučerena je predao Snoudenu paket dokumenata, među kojima je i isprava kojom mu se dozvoljava da napusti tranzitnu zonu i prođe pograničnu kontrolu", dodao je izvor.Snouden je već predao carinicima dobijena dokumenta radi obavljanja pogranične kontrole."Snoudenu su uzeta dokumenta, najverovatnije radi obavljanja pogranične kontrole", rekao je izvor.Ruski korisnici interneta su u međuvremenu počeli da prikupljaju novac za pomoć tom odbeglom Amerikancu. U prikupljanju pomoći učestvuje i ruska politička partija Internet partija Ruske Federacije."Po našim podacima, on (Snouden) će se na duže vreme zadržati na teritoriji Ruske Federacije i sada mu je gotovina krajnje neophodna", navedeno je u saopštenju IPRF i dodato da su prva sredstva pristigla već pola sata po objavljivanju poziva na sajtu partije u ponedeljak.Do sada je pomoć Snoudeno ukazalo više od 70 ljudi, a ukupna suma nije saopštena, mada je predsednik te partije Kiril Fjodorov rekao da je za dva dana prikupljeno više od 100.000 rubalja (oko 3.000 dolara).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track