SAD neće tražiti smrtnu kaznu za Snoudena!

Ministar pravde SAD

SAD neće tražiti smrtnu kaznu za Snoudena!

Planeta -
Pismo upućeno Rusima jer je Snouden zatražio privremni azil u Rusiji navevši da bi, ukoliko bude izručen SAD, bio izložen mučenju i da bi ga čekala smrtna kazna

VAŠINGTON - Američki ministar pravde Erik Holder (Eric) preneo je ruskim vlastima da SAD neće tražiti smrtnu kaznu za bivšeg službenika Nacionalne bezbednosti Edvarda Snoudena ukoliko bude izručen.

U pismu datiranom od 23. jula Holder navodi da krivična dela koja se stavljaju Snoudenu na teret ne povlače sa sobom smrtnu presudu i naglašava da je SAD neće tražiti čak iako Snouden bude optužen za dodatna dela za koja je predviđena smrtna kazna.

Američke vlasti traže izručenje Snoudena, koji je već nekoliko sedmica na moskovskom aerodromu, zbog odavanja tajni vezanih za američki program prisluškivanja i praćenja PRISM. Otkrivanje detalja iz tog programa dovelo je američku vlast u neugodnu poziciju, jer se ustanovilo da su prisluškivali i pratili neke od visokih evropskih zvničnika, pod izgovorom borbe protiv terorizma.

Holder je pismo ruskim vlastima uputio nakon navoda u medijima da je Snouden zatražio privremni azil u Rusiji navevši da bi, ukoliko bude izručen SAD, bio izložen mučenju i da bi ga čekala smrtna kazna. Pismo je poslato ruskom ministru pravde Aleksandru Vladimiroviču Konovalovu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track