VOJNA PARADA: Godišnjica Korejskog rata
Foto: Beta

Dan sećanja

VOJNA PARADA: Godišnjica Korejskog rata

Planeta -
U okviru proslave Dana pobede, kako Severnokorejci nazivaju dan kada je potpisano primirje, na ulicama Pjongjanga mogle su se videti rakete dugog dometa, raketni bacači, tenkovi i topovi, a grad su nadletali borbeni avioni i helikoteri

PJONGJANG - U Pjongjangu je danas, povodom 60. godišnjice kraja Korejskog rata, održana najveća vojna parada u istoriji Severne Koreje.

Tokom parade u okviru proslave Dana pobede, kako Severnokorejci nazivaju dan kada je potpisano primirje između Severne i Južne Koreje, na ulicama Pjongjanga mogle su se videti rakete dugog dometa, raketni bacači, tenkovi i topovi, a grad su nadletali borbeni avioni i helikoteri.

Lidera Severne Koreje Kim Džong Una svečano su pozdravili pripadnici vojske, a prisutni građani uzvikivali su: "Zaštitimo Kim Džong Una", a njegov dolazak obeležen je i vatrometom.

Trg Kim Il Sung bio je ukrašen severnokorejskim zastavama, a ogromni portreti bivših lidera Severne Koreje Kim Il Sunga i Kim Džon Ila postavljeni su na jednoj velikoj zgradi.

Današnji dan se u Južnoj Koreji slavi kao Dan sećanja, a za mnoge je to dan žalosti, jer se sećaju rođaka koji su ostali na severnom delu Korejskog poluostrva.

U Panmundžonu na granici dve Koreje je 27. jula 1953. godine potpisan sporazum o primirju kojim je završen trogodišnji Korejski rat, u kojem je poginulo 1,6 miliona Korejaca i Kineza i više od 118.000 pripadnika snaga UN pod vođstvom SAD. Iako su primirjem okončani sukobi, mirovni sporazum nikada nije potpisan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track