SARKAZAM: Iran želi da vodi Komisiju za razoružanje UN
Foto: Rojters

Prave bombu a pričaju o miru

SARKAZAM: Iran želi da vodi Komisiju za razoružanje UN

Planeta -
Dozvoliti Iranu da bude u Komitetu UN koji se bavi nuklearnim razoružanjem i smanjenjem količine oružja isto je kao kad biste pozvali Asada, sirijskog diktatora odgovornog za smrt 100.000 pripadnika sopstvenog naroda, da vodi biro za popis stanovništva", ocenio je ambasador Izraela Prosor.

NJUJORK - Iranske vlasti pokrenule su kampanju za ključnu poziciju u Komitetu za razoružanje i međunarodnu bezbednost Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, uprkos oštrim kritikama Izraela i drugih zemalja, koje optužuju Teheran za proizvodnju nuklearnog oružja.

Iran se takmiči s Kuvajtom za mesto izvestioca na 68. zasedanju Komiteta za razoružanje i međunarodnu bezbednost (Prvog komiteta) Generalne skupštine UN, koje počinje u oktobru, saopštile su diplomate u Ujedinjenim nacijama.

Portparol iranske misije u Njujorku potvrdio je ove vesti, a upitan da li je Teheran zainteresovan za poziciju izveštača, odgovorio je da je to "normalna rutina jedne zemlje članice".

Prvi komitet razmatra pitanja razoružanja i međunarodne bezbednosti, saradnje u održavanju mira u svetu, kao i rukovođenje principima razoružanja i regulacije naoružavanja.

Na ovu ambiciju Irana odgovorio je ambasador Izraela u UN Ron Prosor.

"Dozvoliti Iranu da bude u Komitetu UN koji se bavi nuklearnim razoružanjem i smanjenjem količine oružja isto je kao kad biste pozvali Asada, sirijskog diktatora odgovornog za smrt 100.000 pripadnika sopstvenog naroda, da vodi biro za popis stanovništva", ocenio je Prosor.

Početkom meseca, Iran je, bez objašnjenja, povukao svoju kandidaturu za Savet za ljudska prava Ujedinjenih nacija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track