MISTERIJA: Mašinovođa triput upozoren da uspori, ali nije reagovao!
Foto: REUTERS

Istražitelji otkrili nove detalje

MISTERIJA: Mašinovođa triput upozoren da uspori, ali nije reagovao!

Planeta -
Vozač telefonirao sa kolegom kada je primio prvo automatsko zvučno upozorenje u svojoj kabini da će voz naići na zonu u kojoj treba znatno i brzo smanjiti brzinu

MADRID - Mašinovođa, koji je upravljao "vozom smrti" 24. jula, kada je u izletanju španskog voza poginulo 79 ljudi, primio je tri upozorenja da smanji brzinu tokom dva minuta pre nego što je voz iskliznuo iz šina, saopštili su danas istražitelji!

Španski sud je saopštio da je mašinovođa Fransisko Hose Garson razgovarao telefonom sa kolegom kada je primio prvo automatsko zvučno upozorenje u svojoj kabini da će voz naići na zonu u kojoj treba znatno i brzo smanjiti brzinu, navodi britanski list Gardijan. Policijska forenzička ispitivanja podataka iz "crne kutije" koja se nalazila u vozu pokazala su da je mašinovođa poslednji put upozoren samo 250 metara pre opasne krivine na kojoj se nesreća dogodila prošle nedelje u španskom gradu Santijago de Kompostela.

U trenutku nesreće, voz se kretao brzinom od 195 kilometara na čas, dok je ograničenje brzine u toj zoni iznosilo 80 kilometara na čas. Kondukter je ranije danas izjavio, dok je dolazio u sud u Santjagu de Komposteli, da nije kriv za nesreću iako je telefonirao mašinovođi neposredno pred udes. Kondukter je rekao da je njegov poziv bio završen pre nego što je voz udario u zid u gradu na severozapadu Španije, preneo je AFP.

On se u sudu pojavio samo kao svedok, a ne i kao optuženi, ali je bez obzira na to izjavio da je prilično potresen. Sud nije saopštio ime konduktera, međutim, mediji su preneli da se radi o Antoniju Martinu Marguanu. Sudija je juče izjavio da mašinovođa, koji je razgovarao sa kondukterom o tome na koji peron da stane po ulasku u stanicu u trenutku kada je voz išao brzinom od 153 kilometra na sat, nije optužen za nemar jer su takve konsultacije normalne.

"To (razgovor) nije bio uzrok iskliznuća voza iz šina", istakao je sudija i dodao da iako je do poziva došlo u nezgodno vreme, to nije dovoljno za podizanje optužnice za krivičnu odgovornost. Nesreća sa španskim vozom se dogodila u prošlu sredu kada je voz izleteo iz šina i udario u zid, pri čemu su se četiri vagona prevrnula, a u jednom je izbio požar.

Udes se dogodio kada je voz sa 218 putnika i četiri člana osoblja, koji je krenuo iz Madrida prema galisijskom gradu Ferolu, bio na ulasku u stanicu u Santjago de Komposteli. Na licu mesta je poginulo 78 ljudi, a jedna Amerikanka je podlegla povredama u nedelju, pa je broj žrtava porastao na 79. Sedamdeset ljudi se još nalazi u bolnici.

Hvalio se da vozi 200 na sat
Hvalio se da vozi 200 na sat

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track