PROTEST: Berluskonijevi poslanici ponudili ostavke

Italijanski parlamentarci

PROTEST: Berluskonijevi poslanici ponudili ostavke

Planeta -
Poslanici iz partije Narod slobode Silvija Berluskonija danas su ponudili ostavke italijanskom parlamentu u znak protesta zbog presude njihovom lideru

RIM - Poslanici iz partije Narod slobode Silvija Berluskonija danas su ponudili ostavke italijanskom parlamentu u znak protesta zbog presude njihovom lideru, javili su italijanski mediji.

Kasacioni sud, najviša sudska instanca u Italiji, potvrdio je juče kaznu zatvora u trajanju od jedne godine na koju je bivši premijer Silvio Berluskoni osuđen zbog utaje poreza, ali je zatražio da petogodišnja zabrana bavljenja javnom funkcijom izrečena medijskom tajkunu, bude preispitana.

Ovo je prvi put da Berluskoni, koji je bio u centru mnogih krivičnih slučajeva od kada je pre dve decenije počeo da se bavi politikom, definitivno bude proglašen krivim i osuđen, javile su agencije.Sud je potvrdio četvorogodišnju kaznu zatvora, od koje su tri godine kasnije oduzete na osnovu Zakona o amnestiji, iako je Berluskoni bio uveren da će mu, umesto nje, biti dodeljen društveno korisni rad ili kućni pritvor.

Odluka najviše sudske instance u Italiji da potvrdi zatvorsku presudu bivšem lideru Silviju Berluskoniju uzdrmala je političku scenu Italije, mada je svima jasno da raspad krhke vladajuće koalicije ne donosi ništa dobro - ni italijanskoj politici, a ni ekonomiji. Zbog toga se danas dobrom vešću smatra to što je vlada premijera Enrika Lete, kome je za opstanak potrebna podrška Berluskonijeve partije još na nogama i što finansijska tržišta nisu burno reagovala, ocenjuju agencije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track