CIA u tajnom muzeju izložila Bin Ladenov kalašnjikov!
Foto: NBC News

Oružje najtraženijeg teroriste

CIA u tajnom muzeju izložila Bin Ladenov kalašnjikov!

Planeta -
Kalašnjikov je pronađen na trećem spratu kuće u Abotabadu u kojoj je maja 2011.godine ubijen Bin Laden

VAŠINGTON – Ak-47 koji je u poslednjim trenucima života sa sobom nosio najtraženiji terorista na svetu Osama bin Laden nedavno je dobio svoje mesto u tajnom muzeju unutar sedišta Centralne obaveštajne agencije CIA u Lengliju-Virdžinija. Osim kalašnjikova posebno mesto ima i cigla sa zida koja je okruživala njegovu kuću.

Kalašnjikov je pronađen na trećem spratu kuće u Abotabadu u kojoj je maja 2011.godine ubijen Bin Laden.

“ Zbog blizine u kojoj se nalazilo od tela Bin Ladena na trećem spratu kompleksa, naši analitičari su utvrdili da je njegov. Reč je o „kalašnjikovu“, ruske proizvodnje sa lažnim kineskim oznakama“, rekao je kustos muzeja Toni Hajli i dodao da će uskoro u muzejsku postavku biti dodat pištolj koga su komandosi mornaričkih foka pronašli pored tela Bin Ladena.

Inače njegov kalašnjikov je izložen u staklenoj vitirini pored priručnika za obuku terorista koji je zaplenjen u Avganistanu posle terorističkih napada 9. septembra 2001 godine. Hajli kaže da ne zna kako je Bin Ladenov kalašnjikov stigao u muzej. Jedino što zna jeste da je tada šef CIA bio bivši sekretar odbrane Leon Paneta, koji je tražio da ovaj automat postane deo zbirke muzeja.

Jedan od izvora CIA kaže da su automat zapravo doneli operativci koji sprovode prikrivene operacije.

"Nisam bio tamo", rekao je Hajli, "Dakle, ja ne mogu da potvrdim ili negiram tačnost informacija gde je oružje preuzeto, samo znam da ga ja imam u svom muzeju, i zbog toga sam srećan, dodaje Hajli. Muzej CIA je zatvoren za javnost, ali se na internet stranici nalaze fotografije i opisi pojedinih izloženih predmeta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track