Iran: Rohani položio zakletvu
Foto: Fonet

Novoizabrani predsednik

Iran: Rohani položio zakletvu

Planeta -
Iran želi mir i stabilnost u regionu... Ne pokušavajmo da menjamo granice i vlade. Vlasti svake zemlje zavise od volje naroda, naveo je novi predsednik

TEHERAN - Novoizabrani predsednik Irana Hasan Rohani danas je pred parlamentom položio zakletvu i predstavio članove nove vlade.

Polaganju zakletve su prvi put prisustvovali strani zvaničnici, među kojima šefovi desetak država iz regiona. Rohani je predstavio članove nove vlade, koji su uglavnom bili i u vladama bivših iranskih predsednika iz redova umerenih i reformatorskih struja Akbara Hašemija Rafsanžanija i Mohamada Katamija.

Predsednik parlamenta Ali Laridžani je rekao da će glasanje o poverenju vlade biti održano za nedelju dana. Rohani je tokom govora na polaganju zakletve, aludirajući na sankcije koje su zapadne zemlje uvele protiv Irana, rekao da se pritisak na Teheren ne može vršiti sankcijama i pretnjama ratom.

"Jedini način na koji se može komunicirati sa Iranom je ravnopravni dijalog i međusobno uvažavanje, kako bi se umanjila neprijateljstva" rekao je on i naglasio da Iran "nikada" nije želeo rat sa svetom.

Rohani je kazao da Iran želi mir i stabilnost u regionu i da nema nameru da se meša u unutrašnja pitanja okolnih zemalja.

"Iran želi mir i stabilnost u regionu... Ne pokušavajmo da menjamo granice i vlade. Vlasti svake zemlje zavise od volje naroda", rekao je on.

Rohani je kazao da su Iranci na predsedničkim izborima u junu pokazali da se protive bilo kojoj vrsti ekstremizma. Hasan Rohani je sedmi predsednik Irana. On je juče zvanično preuzeo ti funkciju, pošto ga je podržao vrhovni verski vođa Irana ajatolah Ali Hamenei.

Rohani, koji se smatra umerenim političarem, pobedio je na predsedničkim izborima 14. juna. Na toj funkciji zameniće Mahmuda Ahmadinedžada. Bio je pregovarač za iranska nuklearna pitanja između 1997. i 2005. godine, dok je predsednik Irana bio Mohamad Hatami.

Bela kuća se nada da će Rohani slediti volju narodaBela kuća objavila je danas da se nada da će novi iranski predsednik Hasan Rohani "voditi računa" o volji naroda i činti izbore koji će "voditi boljem životu" Iranaca.Portparol Bele kuće Džej Kerni istakao je da Rohanijeva inauguracija pruža Iranu šansu da "brzo deluje" povodom međunarodne zabrinutosti zbog kontroverznog nuklearnog programa te zemlje.Bela kuća napominje da će Rohani u SAD imati "pouzdanog partnera", ukoliko se njegova lada odluči da se "suštinski i ozbiljno" angažuje na poštovanju svojih međunarodnih obaveza i ukoliko se bude kretala u pravcu mirnog rešenja nuklearnog pitanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track