HAOS U KNINU: Milanovića vređali, Gotovini skandirali
Foto: Beta

Godišnjica Oluje

HAOS U KNINU: Milanovića vređali, Gotovini skandirali

Planeta -
Iako je hrvatski premijer doslovce vikao u razglas, zvižduci i uvrede su ga nadjačali

KNIN - Tokom proslave Dana pobede i godišnjice "Oluje" u Kninu, pojava generala Ante Gotovine i Mladena Markača izazvala je pravo oduševljenje građana, ali kada je na pozornicu izašao premijer Hrvatske Zoran Milanović, delovi njegovog govora nisu mogli da se čuju od neprestanog zvižduka i salvi uvreda.Iako je premijer doslovce vikao u razglas, glasniji su bili zvižduci i reči poput 'đubre' zločinče' i 'majmune'.Takav tretman nisu dobili predsednik Sabora Josip Leko niti hrvatski predsednik Ivo Josipović.

Nakon ceremonije na glavnom Kninskom trgu zavladao je potpuni haos. Stotine ljudi koji su se hteli da se rukuju ili dodirnu Gotovinu, krenule su kanjemu, pokušavajući da probiju živi zid kojim je bio okružen.

Dan kada je izvedena hrvatska vojno-policijska akcija “Oluja” je za Srbe, Srbiju i Republiku Srpsku jedan od najtužnijih dana, jer je tada prognano vise od 200.000 ljudi, a više od 2.000 je ubijeno ili nestalo.

Inače, oglašavanjem crkvenih zvona i podizanjem hrvatske zastave na Kninskoj tvrđavi, u prisustvu hrvatskog državnog vrha, počelo je obeležavanje 18. godišnjice vojno-policijske operacije Oluja koja se u Hrvatskoj slavi kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branilaca.

Svečanom podizanju zastave prisustvovali su predsednik Hrvatske Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović, predsednik parlamenta Josip Leko, načelnik generalštaba hrvatske vojske Drago Lovrić, brojni minsitri i drugi zvaničnici.

Podizanju državne zastave na Kninskoj tvrđavi prisustvovali su i generali Ante Gotovina i Mladen Markač, koje je Haški tribunal u novembru prošle godine oslobodio krivice za progon srpskog stanovništva iz Kninske krajine 1995. poništivši im prvostepenu presudu.

Dokumentaciono-informativni centar "Veritas" u svojoj evidenciji ima imena 1.960 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.205 civila, među njima 522 žene i 12 dece. Akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. ofanzivom hrvatske vojske, policije i Hrvatskog veća odbrane (vojska bosanskih Hrvata) na područja Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije, odnosno na samoproklamovanu Republiku Srpsku Krajinu. Dan kasnije, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track